Comentarii

Pandemia a ajuns într-o zonă gri, cu noi variante, dar și semne că s-a trecut peste ce-a fost mai greu

  • BA.4 și BA.5, două noi variante ale tulpinii Omicron, se răspândesc cu rapiditate, infectând și persoane vaccinate sau care au trecut prin boală.
  • Numărul de decese la nivel global e la nivelul jumătății lunii martie din 2020, când începea primul val de pandemie.
  • În România, cazurile s-au dublat în ultimele trei săptămâni, iar la ATI sunt 86 de persoane.
  • Imunitatea obținută prin vaccin și infectare a dus la scăderea gravității bolii și la scăderea numărului de decese.
  • De la 1 iulie, vaccinarea se poate face numai la medicii de familie înscriși pe lista Ministerului Sănătății.

Platforma RO Vaccinare seamănă cu un fost star de cinema care a pierdut gloria de altă dată și nu mai știe să trăiască fără admiratori.

După ce câteva milioane de români s-au programat să se imunizeze cu ajutorul ei, după ce au fost dezbateri naționale despre cât de bine sau rău funcționează, după ce a trecut printr-o criză de vaccin când oamenii căutau cu disperare un loc liber, acum când aproape nimeni nu mai e preocupat de Covid, platforma încă funcționează. 

Poți intra, primești un cod prin telefon, vezi programările anterioare, dar nu poți face o alta nouă.

Din data de 1 iulie 2022, cei care doresc să se vaccineze trebuie să apeleze la un medic de familie înscris în programul Ministerului Sănătății.

O persoană al cărei medic de familie nu face parte din acest program poate apela la unul acreditat.

Ministerul Sănătății a publicat lista cu toți medicii de familie în cabinetele cărora există posibilitatea de vaccinare.

Imunitatea de grup contează

“Pandemia a intrat într-o zonă crepusculară, fără a provoca perturbări majore, dar nici n-a dispărut. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare o vară fără mască sau valuri de infectări… Avem vaccinuri, antivirale și teste”, anunța cotidianul american Washington Post, la sfârșitul lunii iunie, susținând în articol că ne aflăm într-o fază de tranziție, de la o stare de urgență pandemică la una de endemie predictibilă.

Adică, deși pericolul n-a trecut, există un întreg arsenal de instrumente și măsuri care pot menține numărul deceselor la un nivel scăzut fără să mai fie nevoie de restricții, cum ar fi întreruperea școlilor, scurtarea programului magazinelor, impunerea unor intervale cu circulația interzisă sau obligarea firmelor să-și trimită angajații acasă.

Singura măsură importantă despre care specialiștii spun că mai poate deveni obligatorie e purtarea măștii de protecție în anumite situații.

La nivel global, deși numărul de infectări e în creștere, decesele se mențin la nivelul jumătății lunii martie 2020, adică primul val pandemic. 

În data de 9 iulie, pe întreg globul, au murit 895 de persoane infectate cu Covid-19.

“Practic, …am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri. E un trend așteptat, conform previziunilor INSP. Opinia noastră este că această creștere va mai dura circa 4-5 săptămâni, până la jumătatea lunii august,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button