Comentarii

Exclusiv – Procuror inculpat, cu zero rechizitorii și abuzator al unui copil (ICCJ) este numit de procurorul general Scutea anchetator de magistrați. Ministrul se spală pe mâini

În actuala compunere a Parlamentului și a CSM, desființarea SIIJ prin revenirea la exact situația anterioară era imposibilă. Singura soluție de a scăpa totuși de SIIJ era un compromis acceptabil.

Cel mai bun posibil a fost ratat în 2020, a urmat  cel mai puțin dezirabil, dar nu fundamental inaceptabil,  materializat în Legea nr. 49/2022. Modul de aplicare poate face inacceptabilă însă această soluție, după cum vom vedea în continuare.

Legea 49 nu înființează un nou SIIJ, deci o nouă structură, ci dă competență de anchetare a magistraților unor procurori anume desemnați în cadrul parchetelor curților de apel, respectiv a Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC) în cadrul PÎCCJ, procurori subordonați ierarhic la fel ca ceilalți.

Desemnarea lor se face în doi pași: plenul CSM îi propune după analizarea candidaturilor depuse, iar Procurorul general decide și desemnează.

În 3 iunie 2022, PG Gabriela Scutea semna Ordinul nr. 108 al procurorului general prin care mai mulți procurori propuși de CSM erau desemnați să preia urmărirea penală împotriva magistraților.

Între cei desemnați în cadrul SUPC prin Ordinul nr. 108 este și dna procuror Mihaiela Iorga Moraru. 

Cine este dna procuror Mihaiela Iorga Moraru?

Ca procuror DNA, numele domniei sale este legat de dosarul Microsoft în care au fost acuzați 7 miniștri, dosar clasat ca urmare a prescripției, dar și de revocarea sa din DNA de către Laura Codruța Kovesi.

În ultimii trei ani de zile, între 01.03.2019 -11.03.2022, dna Iorga Moraru a fost procuror SIIJ. Deci atât CSM, cât și PG Scutea au considerat că activitatea domniei sale ca procuror compentent pentru anchetarea magistraților a fost atât de bună încât merită să continue, iar profilul dnei procuror este adecvat acestei competențe.

Am cerut PÎCCJ și PG Scutea detalii despre toate aceste aspecte. Răspunsul PÎCCJ este relevant (citește aici răspunsul integral)

1.„În prezent, doamna procuror Mihaiela Iorga Moraru are calitatea de inculpat într-un dosar penal aflat curs de soluționare”. PÎCCJ nu a dat detalii despre stadiul dosarului și încadrarea juridică, însă ele sunt mai puțin relevante. Ceea ce contează e calitatea de inculpată.

Deci, dna Iorga Moraru face parte din grupul de procurori care are competență de anchetă împotriva magistratului/magistraților care îi soluționează propriul dosar. Evitarea acestei situații a fost un argument de bază pentru refuzul de a reveni la competența DNA în privința magistraților.

Este normal ca dosarul în care un procuror este inculpat să fie de competența exclusivă a colegului său de birou? Este normal ca un procuror inculpat să aibă competența exclusivă de anchetare a magistraților din instanța competentă să îi soluționeze propriul dosar?

2.”În perioada în care a activat la SIIJ, respectiv 01.03.2019-11.03.2022, dnei Iorga Moraru i-au fost repartizate spre soluționare 1.456 dosare penale, dintre care a soluționat 307, nici unul prin rechizitoriu.” Deci vreme de 3 ani, dna Iorga Moraru a produs la SIIJ exclusiv 307 clasări. Fostul procuror DNA nu a găsit niciun magistrat corupt de trimis în judecată.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button