- Prima Doamnă a Statelor Unite a vizitat Republica Moldova tocmai pentru că această țară, mai mult decât România, este ultima frontieră dintre Vest și Est.
- Modestia, hotărârea și eficiența politică au transformat-o pe Maia Sandu într-o adevărată vedetă în România.
- Controlează 60% din Parlament, a reușit să aducă lângă ea organizațiile politice românești, pe cele ale rușilor, dar și ale altor minorități și asta, în ciuda unor măsuri radicale, cum ar fi interzicerea propagandei Kremlinului.
- Nimeni nu i-a dat prea mari șanse în ce privește câștigarea alegerilor prezidențiale, dar a surprins pe toată lumea, convingând electoratul că e persoana potrivită pentru a scoate țara din impas.
- Maia Sandu împreună cu premierul Natalia Gavriliță au reușit s-o atragă de partea lor pe Irina Vlah, guvernatorul provinciei Găgăuzia, a fost o realizare importantă, oferind stabilitate regimului politic de la Chișinău.
La patru zile după ce Uniunea Europeană a acceptat candidatura Republicii Moldova, Maia Sandu face o călătorie la Kiev, unde se întâlnește cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cealaltă țară a cărei cerere de aderare a fost aprobată de Bruxelles în data de 23 iunie.
Vizita e una simbolică, arătând cum cei doi șefi de stat își încep împreună, în condiții grele, călătoria spre Europa.
„Cetățenii țărilor noastre merită să aibă o viață pașnică și prosperă, în familia europeană”, a spus Maia Sandu, la întâlnirea cu Zelenski.
Dar cum a reușit o femeie ascetică de 50 de ani, educată în Occident, să transforme, în numai doi ani, o țară aflată sub tutela Rusiei, sfâșiată de lupte între grupurile de interese, într-o candidată la aderarea în Uniunea Europeană?
A zburat spre Bruxelles cu o cursă low-cost, plină de încredere, optimism și determinare să schimbe destinul Moldovei – Foto: Facebook / Maia Sandu
“Maia Sandu a făcut întotdeauna o impresie foarte bună în Uniunea Europeană și nu numai. Prima Doamnă a Statelor Unite a vizitat Republica Moldova tocmai pentru că această țară, mai mult decât România, este ultima frontieră dintre vest și est, ultimul bastion în condițiile războiului din Ucraina”, explică, pentru spotmedia.ro, profesorul de științe politice Andrei Țăranu.
Maia Sandu ajunge președintele Moldovei în decembrie 2020, când îl învinge pe Igor Dodon, cel care deținea funcția și candida pentru un nou mandat, un politician corupt, cu strânse legături cu Moscova.
Într-un interviu la televiziunea locală TV 8, candidata la președinția republicii spunea că singurul ei regret în viață “e că nu am reușit să-mi fac o familie la timpul potrivit. Am investit mai mult în carieră”.
În România, o susținere mai mare decât Klaus Iohannis
În urma unei succesiuni de crize politice și a unui parlament fărâmițat, în 2019, Maia Sandu reușește să formeze o majoritate și devine, pentru mai puțin de șase luni, prim-ministru.
Modestia, hotărârea și eficiența politică au transformat-o într-o adevărată vedetă în România.