Actualitate

Agricultura digitală cu drone și roboți cucerește teren în vestul României. Cum s-a rezolvat lipsa forței de muncă

Agricultura digitală cu drone și roboți cucerește tot mai mult teren în vestul României. Cum s-a rezolvat lipsa forței de muncă – Foto ilustrativ Pexels

Tehnologiile de ultimă generaţie, pătrund tot mai mult în agricultură, sub denumirea de agricultură digitală, un concept menit să eficientizeze costurile şi să maximizeze profiturile.

Senzorii, dronele sau roboţii, cu multiplele lor întrebuinţări, sunt deja instrumente aproape obişnuite de lucru în exploataţiile agricole performante.

„Din păcate, forţă de muncă nu mai avem şi am fost nevoiţi să robotizăm cât mai mult posibil”

La Sânnicolau Mare, spre exemplu, Cătălin Rugan şi-a a robotizat aproape integral ferma de vaci cu lapte, rezolvând în felul acesta problema forţei de muncă. Treaba este făcută acum de robotul pentru mulţi, robotul pentru furajare sau robotul pentru curăţenie, relatează Agenția de presă Rador.

„Din păcate, forţă de muncă nu mai avem şi am fost nevoiţi să robotizăm cât mai mult posibil. În momentul ăsta, aici în grajd avem 80 de vaci, 45 sunt la muls în momentul de faţă şi este nevoie de un singur angajat. Robotul de muls pe care l-am achiziţionat mulge undeva la 60 de capete. Animalele merg când vor ele la muls, nu au restricţie, cum era înainte, mergeau dimineaţa şi seara. Merg de două sau de trei ori pe zi, fără probleme. Orice problemă calitate – calitate îmi apare pe telefon”, spune Cătălin Rugan.

Agricultura digitală înseamnă producţii mai mari, obţinute cu costuri mai mici

În cultura mare, agricultura digitală înseamnă producţii mai mari, obţinute cu costuri mai mici, dar şi cu tratamente făcute la momentul potrivit. Cum se realizează acest lucru, am aflat de la Eduard Dumitrescu, reprezentantul unei mari companii de pe piaţa românească.

„Folosind acele hărţi satelitare care sunt automat primite de către fermierul partener pe ultimii 5 ani de zile, identificând zone din parcele, zone fertile, zone mai puţin fertile, după care mingea spune că este cumva în mâna fermierului să-şi optimizeze aceste zone şi inputurile pe care le aplică în zonele respective. Asta este ce putem face astăzi şi aş spune mult mai mult. Mâine ne dorim şi cu siguranţă vom implementa. Deja o facem pentru porumb. Recomandarea densităţilor, în funcţie de tipul de sol pe care îl are şi de fertilitatea terenului din zona respectivă. Ne dorim ca în perioada imediat următoare să revoluţionăm puţin piaţa şi să spunem că vrem să lucrăm la acele alerte automate de tratamente, pentru că dinamica într-o fermă este una foarte ridicată şi atunci chiar ai nevoie de cineva să te anunţe când ar trebui să faci şi ce ar trebui să faci în ferma ta”, spune Eduard Dumitrescu.

Dronele sunt din ce în ce mai utilizate şi mai utile

Dronele, la rândul lor, sunt din ce în ce mai utilizate şi mai utile, de la inspecţiile în culturile agricole până la tratamentele pe care acestea le pot aplica.

Ciprian Iorga, expert în utilizarea dronelor,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button