Comentarii

Invazia lui Putin a determinat UE să lase statele membre să-și renegocieze planurile de redresare (PNRR)

  • Manfred Weber, președintele Partidului Popular European: Trebuie să discutăm și să găsim rapid toate soluțiile posibile pentru a lupta împotriva inflației.
  • Marcel Ciolacu, președintele PSD, vrea să obțină de la Comisia Europeană posibilitatea de a crește pensiile peste cifra negociată inițial.
  • România a luat 1,8 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut, fiind unul dintre cele 22 de state europene care au primit fonduri de pre finanțare pentru că au încheiat negocierile la timp.
  • Germania, cea mai mare economie din UE, în pragul recesiunii după ce Putin i-a tăiat alimentarea cu gaz rusesc.

Unul dintre cele mai discutate subiecte din aceste zile la Bruxelles este facilitatea europeană de reziliență și dezvoltare. În România e cunoscută ca PNRR (Planul Național de Reziliență și Dezvoltare).

În baza acestei facilități, țara noastră va primi peste 30 de miliarde de euro pe care trebuie să-i folosească până în data de 31 decembrie 2026. În total, la nivelul statelor europene, banii puși în joc sub formă de granturi și împrumuturi sunt de peste 700 de miliarde de euro.

Războiul din Ucraina a avut un impact major și asupra programului conceput de Comisia Europeană pentru a evita stagnarea economică provocată de pandemie.

Dacă, la sfârșitul anului trecut, poziția Comisiei era de neclintit, susținând că planul unei țări, odată aprobat, nu poate fi renegociat, acum, reprezentanții executivului UE au ajuns să încurajeze renegocierea pe teme cum ar fi creșterea producției agricole și reducerea expunerii statelor europene la gazul și petrolul rusesc.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a pornit o campanie de lobby la Bruxelles pentru a obține posibilitatea de a renegocia o expunere bugetară mai mare în ce privește suma alocată pensiilor. 

Domeniul nu are legătură cu politica UE în ce privește modificarea unor planuri de reziliență aprobate deja, dar folosind oportunitatea oferită de Comisie, Marcel Ciolacu vrea să câștige puncte în fața propriului electorat, în care pensionarii sunt un segment important.

În planul negociat și aprobat cu Comisia Europeană de către Guvernul Câțu, cheltuielile cu pensiile au fost plafonate la 9,4% din PIB. 

PSD face mare caz pentru faptul că acest procent înseamnă o imposibilitate de a crește punctul de pensie în viitorul apropiat.

„Despre ce vorbim? Nu putem să stăm cu pensiile nemodificate 49 de ani, în 9,4 % din PIB, când media europeană e de 12%. Şi Comisia Europeană ne-a dat dreptate şi vom veni cu o reformă a pensiilor sustenabilă. Nu putem lăsa românii cu o pensie de 1600 de lei. Îi condamnăm la moarte?”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, în urmă cu câteva zile.

PNRR-ul poate fi renegociat

“Planurile naționale de redresare și reziliență ale statelor membre pot fi amendate pe baze obiective”, a declarat Siegfried Mureșan, vicepreședintele Partidului Popular, europarlamentar român.

“Între momentul adoptării lor de către Comisia Europeană s-a întâmplat ceva deosebit, ceva ce să justifice o nouă prioritate.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button