Comentarii

Zelenski și Maia Sandu, doi lideri surprinzători, bat la porțile Europei

  • Războiul din Ucraina a creat un interes mai mare pentru activitatea instituțiilor europene.
  • Faptul că Ucraina și Republica Moldova au primit, împreună, statutul de țări candidate, după ce ani de zile nu le-a băgat nimeni în seamă, e un efect al invaziei lui Putin.
  • Siegfried Mureșan, eurodeputat: A fi stat candidat pentru integrarea în UE reprezintă începerea procesului de aderare și nu sfârșitul lui.
  • Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: Moldova, sub conducerea Maiei Sandu, a făcut pași decisivi pe drumul către UE.
  • Dosarul de aderare e un document stufos, un chestionar cu mii de întrebări adresat instituțiilor unui stat.

Un soare prietenos mângâie clădirile uriașe din sticlă și beton, iar una dintre intrările în Parlamentul European e luată cu asalt de turiști curioși, grupuri organizate și jurnaliști.

După ieșirea din pandemie, o precipitare a cetățenilor și a politicienilor de a intra în contact unii cu alții, un număr mare de evenimente, dar și disfuncționalități în transportul aerian și rutier au generat aglomerație, blocaje și proteste în centrul Bruxelles-ului.

Războiul din Ucraina a creat un interes și mai mare pentru activitatea instituțiilor europene, cei mai mulți oameni așteptând de la acestea să rezolve problema refugiaților ucraineni, să trimită arme la Kiev și să stopeze inflația.

Primirea statutului de țări candidate la aderare pentru Ucraina și Moldova, statut votat cu o largă majoritate în Parlamentul European, a dus la o accelerare a interacțiunilor politice între statele membre, dar și la o mare emoție în rândul parlamentarilor europeni și a membrilor Comisiei datorită solidarității fără precedent din cadrul Uniunii vizavi de războiul din Ucraina.

“Imaginile pe care le-am văzut în întreaga lume în ultimele luni au fost ale distrugerii, ale morții, ale unor vieți nevinovate sfâșiate, ale femeilor, copiilor nevoiți să-și abandoneze casele și viața”, a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, într-un discurs ținut la Kiev.

“Dar Europa și lumea au văzut și curajul și îndârjirea familiilor ucrainene. Și în curând – nu am nicio îndoială – vom asista triumful speranței asupra fricii pentru că ucrainenii au arătat lumii că teroarea nu poate intimida și că bombele nu vor distruge niciodată mândria și nu vor distruge niciodată demnitatea”, a mai spus Roberta Metsola.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, discută firesc, pe holurile instituției, cu doi turiști veniți în vizită – Foto: spotmedia.ro
Culoarele întortocheate ale politicii europene

Deși tot mai puțină lume e conectată la tragedia din țara vecină, iar explozia prețurilor, provocată în parte de război și pandemie, generează tensiuni între guvernați și guvernele europene, pe culoarele întortocheate ale politicii de la Bruxelles s-au întâmplat lucruri greu de anticipat cu un an în urmă.

Faptul că Ucraina și Republica Moldova au primit, împreună, statutul de țări candidate, după ce ani de zile nu le-a prea băgat nimeni în seamă, e un efect al invaziei lui Putin,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button