Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Statul, primul speculant, ne bagă mâna în buzunar şi risipeşte banii aiurea
Statul uraste concurenta si se protejeaza prin legi si OUG. Toate sunt date de reprezentantii lui, in favoarea lui, ca sa acopere deficitele si costurile pentru plata bugetarilor, a asistatilor sociali si a pensionarilor. Adica, pentru votantii de baza care asigura perpetuarea puterii si a privilegiilor.
Mai nou, statul se vrea si dictator. Legal. Ai un business? Foarte frumos! Daca statului nu-i convine ceva, vede ca-ti merge bine si te descurci, poate sa considere ca faci specula si-ti poate ”da in cap” pana risti sa inchizi afacerea. In opinia mea, cu aceste practici, ne intoarcem cu pasi vioi spre comunism. Dar nu catre orice fel de comunism, ci spre unul de tip…european. Amestecat cu socialismul ”stiintific”.
Esti privat si practici preturi nejustificat de mari? Statul te poate intreba, de ce? Cum indraznesti? Limitezi nejustificat productia sau vanzarile? Pentru stat nu conteaza motivele. Stie el mai bine de ce faci asta! Acumulezi marfuri in scopul crearii unui deficit si ulterior vrei sa le revinzi la un pret mai mare? In opinia statului, esti un speculant nenorocit, care trebuie pus la punct! Asta spune Hotararea de Guvern, aprobata recent.
Dupa ce ne-am bucurat cativa ani ca am intrat in Uniunea Europeana, incet-incet, statul a inceput sa aiba ”grija” mai atent de sectorul privat. Si asta e doar inceputul…. Sub pretextul asa-zisului razboi economic dintre UE si Rusia, Ucraina fiind doar victima colaterala, orice stat european isi va permite sa invoce diverse motive ca sa ”ajute” populatia. Romania este pioniera la capitolul asta si pare ca vrea sa ajunga un exemplu de „bune practici” contra speculantilor. Adica, a antreprenorilor, a tot ce misca in mediul privat si nu-i convine statului!
Grav este ca si poporul doreste asta. Dar, mult mai grav mi se pare haiducia practicata de guvern. Inteleg ca statul are nevoie de bani, pentru ca este ineficient si lasa evaziunea fiscala sa ”zburde” libera prin tara. Inteleg ca oamenii statului verifica cei mai corecti antreprenori, de la care are ce lua. Ceea ce nu realizeaza inca este ca acestia, chiar daca fac „”specula” (puteti citi profit !), platesc taxe si impozite. Ceea ce este daunator tarii este ca statul nu face (mai) nimic cu banii colectati.
Chestiunea asta cu specula, tine de pe vremea lui Ceausescu. Ea era pedepsita exemplar. Poporul era suveran si oamenii egali. In noua democratie damboviteana, aflata intr-o continua tranzitie, economia de piata pare ca se doreste a ajunge o expresie in vant. Legea cererii si a ofertei ramane la cheremul guvernului si asta miroase a dictatura. Nu mai este de gluma! Ori lasati economia libera, ori faceti voi tot de vreti, dar veti ramane singuri.
Cele mai dezvoltate economii din lume au ajuns la nivelul la care sunt lasand economia sa se manifeste liber, in baza liberei initiative oferite mediului privat. In Romania de astazi, odata cu intrarea in vigoare a HG, doar teoretic mai vorbim despre aceste lucruri. Practic statul poate sa ”santajeze”,