Leonardo Badea, viceguvernator BNR: Priorităţi pentru dezvoltarea economică a României în condiţiile crizelor suprapuse
„Drumul de urmat pentru dezvoltarea economică a ţărilor Central şi Est Europene în condiţiile actuale de incertitudine ridicată este greu de definit. Este adevărat faptul că actualele crize suprapuse au determinat presiune pe echilibrele macroeconomice şi bugetare, la nivel global. Devine evident faptul că nu există doar soluţii unice generale la aceste provocări, deşi aceste soluţii izvorâte din solidaritate la nivel internaţional şi european au un rol important. Prin urmare, este necesar ca ţările emergente să-şi analizeze şi soluţiile particulare, diferenţiate, care se pot aplica la nivel local.
În contextul noilor realităţi economice şi sociale, o astfel de abordare devine tot mai necesară din perspectiva planificării strategice. Identificarea sectoarelor prioritare din punct de vedere al dezvoltării competitive, concentrarea eforturilor asupra acelor opţiuni care au potenţialul de a genera cele mai bune rezultate, elaborarea şi implementarea unor strategii eficiente şi coerente la nivel naţional trebuie, prin urmare, să răspundă provocărilor ce decurg din necesitatea unei mai bune valorificări a resurselor existente.
Astfel, cazul României poate fi analizat pentru a se identifica principalele priorităţi care ar trebui avute în vedere pentru dezvoltarea economică a ţării noastre în actualul context marcat, din păcate, de suprapunerea mai multor crize de anvergură peste problemele vechi, de natură structurală, care trebuie gestionate cât mai bine pe termen mediu şi lung, precum: deficitele duble deja persistente, nivelul crescut al inegalităţii şi, nu în ultimul rând, fundamentele care stau la baza creşterii economice.
În astfel de circumstanţe, în opinia mea, nu este suficientă doar identificarea principalelor direcţii la nivel strategic, ci şi o prioritizare riguroasă a domeniilor de intervenţie, ţinând cont nu doar de constrângerile inerente unui astfel de context, ci şi de oportunităţile indiscutabile pe care le are ţara noastră.
Ca parte a marii familii europene, România poate reprezenta o oportunitate de piaţă semnificativă şi un reper în regiune, dacă luăm în considerare dimensiunea (a 8-a în UE 27) şi populaţia (a 6-a în UE 27), fiind a doua ţară ca mărime din Europa Centrală şi de Est. Pe lângă statutul de membră a Uniunii Europene, ţara noastră beneficiază totodată şi de o afiliere semnificativă pe plan internaţional, apartenenţa sa la NATO reprezentând un pilon deosebit de important pentru menţinerea securităţii şi a stabilităţii în regiune, aspect care, după cum putem vedea cu toţii, capătă o relevanţă crescândă în vremurile pe care le trăim.
Bogată în resurse naturale şi zăcăminte minerale (gaze naturale, petrol, sare ş.a.), cu soluri fertile (de exemplu, cernoziomul din sudul şi din estul ţării, foarte bun pentru cultivarea cerealelor), România reprezintă şi principala cale de acces la Marea Neagră, prin Portul Constanţa, ca să enumerăm doar câteva avantaje extrem de importante, dacă sunt valorificate corespunzător din perspectiva competitivităţii.
Dacă încercăm să fim cât mai sintetici în abordare, putem spune că priorităţile economice ar trebui să vizeze două direcţii principale de acţiune, respectiv:
- Diminuarea vulnerabilităţilor care pot afecta siguranţa naţională;
- Dezvoltarea sectoarelor în care România deţine avantaje competitive faţă de alte ţări.