Curs BNR valabil astăzi, duminică și luni, 18 – 20 iunie 2022. Ultimele informații de la Banca Națională, ce se întâmplă cu leul
Iată ultimele informații despre cursul de schimb valutar.
Cursul de schimb raportat vineri, 17 iunie 2022, de către Banca Națională a României este valabil pentru toate tranzacțiile la cursul BNR de sâmbătă, duminică și luni, 18 – 20 iunie 2022.
Curs BNR. Conform datelor transmise de BNR, un euro a ajuns la 4,9472 lei, după o creștere cu 0,0029 față de leul românesc (RON).
Curs BNR. Un dolar american a ajuns la 4,7049 lei, înregistrând o scădere cu 0,0415 lei.
Curs BNR. Francul elvețian a ajuns la 4,8722 lei, crescând cu 0,0298 lei.
Curs BNR. Lira sterlină se află la 5,7805, având o creștere cu 0,0199 lei.
Curs BNR. Leva bulgărească a fost raportată la 2,5294 lei, creșterea fiind cu 0,0014 lei.
Curs BNR. Noua liră turcească a scăzut la 0,2716 lei, cu 0,0025 lei.
Curs BNR. Gramul de aur se află la 279,7742 lei, creșterea raportată vineri fiind cu 0,5241 lei.
”Mama furtunilor”
Războiul, concurenţa pentru supremaţie economică şi geopolitică, pandemia şi rănile nevindecate produse de criza financiară mondială au creat furtuni economice pe fiecare continent locuit. Dacă acestea se unesc, vor crea mama furtunilor. Dar s-ar putea ca marea furtună să nu vină prea curând. Între timp, lumea începe să fie bântuită de frică. Frica şi ura nasc monştri. În primul rând, în SUA, cea mai mare economie din lume, inflaţia este atât de puternică, încât banca centrală americană, cea mai puternică din lume, pare să fie pregătită să sacrifice economia pentru a frâna creşterile de preţuri. Inflaţia este ceva nou acolo. Arma folosită sunt majorările de dobândă, iar ultima este considerată ca fiind supradimensionată – trei sferturi de punct procentual, enorm pentru o economie de mărimea Americii. Teama cea mare este de recesiune. Gândul liniştitor că Fed va acţiona treptat, în paşi mici, pentru a aduce economia într-o aterizare lină, s-a dovedit o fantezie. Plasele de siguranţă socială sunt subţiri în SUA. Mult mai subţiri decât în Uniunea Europeană. Recesiunea provocată de criza financiară la nivel mondial izbucnită din SUA a însemnat locuri de muncă distruse, şomaj, inegalitate şi turbulenţe sociale. Gustul amar lăsat de acea criză l-a adus la Casa Albă pe Donald Trump, admirator al preşeditelui rus Vladimir Putin şi perturbator al ordinii mondiale occidentale. Trump i-a îndepărtat pe aliaţii Americii. Ironia face ca lupta hotărâtă a Fed şi a administraţiei preşedintelui Joe Biden să aducă recesiunea în SUA şi să-l coste pe acesta al doilea mandat. Trump stă la pândă şi încinge spiritele. Nici chiar Fed nu mai asigură că nu vine recesiunea, scrie Mediafax.
În Europa, Banca Centrală Europeană abia acum s-a angajat în lupta cu inflaţia. Această luptă înseamnă renunţarea la un mecanism prin care proteja economiile vulnerabile din zona euro şi ţinea jos costurile de finanţare ale unor state ca Italia, Grecia, Spania şi Potugalia. La primul semnal de război contra inflaţiei, costurile de finanţare ale Italiei au sărit în sus,