Modificarea cotei unice și impozit suplimentar pentru marile companii. Chirieac: Vor să omoare găina cu ouă de aur
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modificarea cotei unice și impozitarea suplimentară pentru marile companii, subiecte discutate în coaliția de guvernare.
„S-au făcut declaraţii incredibile astăzi. Coaliţia PSD-PNL-UDMR vrea să schimbe arhitectura taxelor şi impozitelor în România. Unii ar vrea să renunţe la cota unică, alţii ar vrea să fie păstrată. Unii vor impozit progresiv, alţii nu. Alţii vor să se schimbe sistemul de impozitare în legătură cu proprietăţile, să fie supraimpozitate salariile mari. Această coaliţie, din păcate, nu vorbeşte pe o singură voce şi nu are o opinie unitară. Avem o coaliţie cu trei idei”, a spus Radu Tudor în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.
„Sunt mici fisuri logice”
„Eu cred că onorabilii care formează guvernul acum vor să omoare găina cu ouă de aur. Se năpustesc la cheltuit de bani. Sunt şi mici fisuri logice. Adică, impozitezi cu 1% – că spui că e un impozit bun – companiile care au peste 100 de milioane de euro, că ai zis că îţi plătesc doar 0,8% şi le pui 1% impozit pe cifra de afaceri, că ei îşi exportă profiturile, dar, în acelaşi timp, vrei să diminuezi cifra de afaceri pentru cei cu impozit de 1% – de la un milion la 500.000. Ce logică are asta?
Pe de-o parte, recunoşti că impozitul ăla de 1% pe cifra de afaceri – care în opinia mea ar trebui aplicat pe toată economia – ar fi în regulă. În plus, la microîntreprinderi, impozitul de 1% te mai scutește de tot felul de controale din astea nebuneşti, în care încep să îţi numere impulsul la telefon, microlitrul de benzină şi alte chestii din astea, că sunt neîntrecuţi la controale. Aşa, e impozitul pe cifra de afaceri – aia ai plătit, aia s-a întâmplat”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Ce au declarat, astăzi, PNL și PSD
Marcel Ciolacu
„Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%”, a spus liderul PSD la Palatul Parlamentului, întrebat cui i se va aplica taxa de solidaritate, relatează Agerpres.
„Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. (…) Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (…) Filosofia e impozitarea capitalului, şi nu a muncii”, a continuat Ciolacu.
El a adăugat că un impozit pe profit de 0,8% la marile companii e prea puţin.