Comentarii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Statul e generos, dar loveşte la temelia pieţei imobiliare. 5 întrebări care vă pot pune pe gânduri

Ca sa plateasca cheltuielile din ce in ce mai mari ale bugetarilor, statul are nevoie de bani si ofera 2 programe generoase pentru a atrage banii populatiei. Chiar si unele banci au nevoie de bani mai multi, dar se imprumuta intre ele sau de la banca ”mama” – BNR. ”Corb la corb nu-si scoate ochii”. spune o vorba inteleapta din batrani. Statul are nevoie de banci si viceversa. Cercul se inchide frumos.

A început lupta pentru resursele financiare ale populaţiei. Ministerul Finanţelor atacă în forţă piaţa depozitelor bancare controlată de bănci oferind o dobândă aproape dublă, în încercarea de a face rost de bani pentru buget.

Apetitul de creditare al populatiei si firmelor a inceput sa scada si are toate sansele sa se ”dilueze” in continuare. Oare, de ce? Nu cumva creditele care erau pe filiera de aprobare au prins razboiul la inceput? Nici nu mai conteaza… Ce s-a aprobat sa fie cu succes! In opinia mea, bancile au instincte de aparare si de atac care pot concura cu atuurile oricarui pradator. Stiu sa atace, focusandu-se pe profit. Stiu sa se replieze, daca simt ca pierd teren. Dupa care ataca din nou.

Statul a inceput sa faca concurenta directa bancilor. Bancile nu se grabesc si nu (prea) au cum sa ridice dobanda prea mult. Exclus la nivelul oferit de stat. Si tovarasul Mugur Isarescu a asteptat aceasta ”minune”, dar colegii bancheri si actionarii bancilor private i-au spus ”pas”! Mai mult, se ajuta intre ele si influenteaza impreuna cursul ROBOR. Chiar manipuleaza la discretie acest indice, care s-a dublat in ultimele 3 luni. Si tot creste…. Si profitul lor, la fel!

1. Are cineva vreun dubiu ca bancile vor iesi mai intarite si mai prospere, chiar daca statul ofera dobanzi mai mari?

Oamenii cu lichiditati cauta oportunitati si au timp sa astepte. Cei care voiau o casa inca se mai gandesc sau au amanat pe termen nedefinit achizitia unui (nou) imobil. Investitorii straini de calibru international si dezvoltatorii autohtoni mari sunt satui de birocratie sau blocati de autoritati. Cel putin in Bucuresti situatia e neagra. Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut deja odata cu inceperea razboiului. Chiar daca unele materiale de constructii sau dublat ca pret, imobilele nu au crescut ca valoare. 

2. Daca creditele se scumpesc si ratele lunare se vor dubla, cine va mai dori sa ia credit in viitorul apropiat?

Este adevarat ca statul a sustinut piata imobiliara, incepand cu anul 2009, cand a initiat programul ”Prima casa”. De atunci alte facilitati au fost oferite, gen TVA redus la 5%, pentru achizitia unei case de maximum 140.000 euro. Cele mai multe tranzactii s-au facut insa cu credite luate de la banci, la un cost rezonabil, la momentul respectiv. Acum, cand ROBOR a explodat si nu da semne ca s-ar opri la valoarea actuala, in opinia mea, acordarea de credite imobiliare va avea un recul semnificativ. Deja, dezvoltatorii din segmentul rezidential care au unitati finalizate si stau pe cash ofera apartamentele la inchiriere si nu mai construiesc nimic.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button