Florian Neagu, BNR: Banca Naţională şi ASE lansează un program de master cu specializare în activitatea băncilor centrale
Ce este BANCAS?
ASE Bucureşti şi BNR organizează în parteneriat, începând cu anul universitar 2022/2023, un program de master cu specializare în activitatea băncilor centrale, în cadrul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FABBV). Acest master se numeşte BANCAS.
BANCAS are ca scop să ofere celor interesaţi în aprofundarea domeniul bancar o altă perspectivă de învăţare, prin aducerea sub aceeaşi cupolă a experienţei şi a cunoştinţelor lectorilor din BNR cu expertiza academică a corpului profesoral din ASE, totul într-o manieră cât mai aplicată. În două cuvinte, BANCAS înseamnă BANKING APLICAT.
Cui se adresează BANCAS?
BANCAS se adresează în principal către două categorii de viitori masteranzi. În primul rând, programul îi are în vedere pe cei aflaţi în ultimul an al ciclului de licenţă şi care doresc să aprofundeze domeniul bancar şi al băncilor centrale într-o manieră foarte aplicată. Este vorba de studenţi din domeniul economic, dar sunt bineveniţi şi cei care au studii juridice, de matematică, inginerie, IT etc. În al doilea rând, BANCAS doreşte să ofere o nouă provocare acelora care deja lucrează în domenii legate de sistemul financiar şi care se gândesc să-şi continue procesul de învăţare într-un nou ciclu de doi ani.
Aşa cum este croit planul de învăţământ al programului de master, BANCAS va pregăti masteranzii în special pentru formarea expertizei pentru aceia care intenţionează să urmeze o carieră (i) în direcţiile de specialitate din BNR legate de activitatea bancară (stabilitate financiară, supraveghere, reglementare, rezoluţie, operaţiuni de piaţă etc.), (ii) în cadrul departamentelor strategice ale băncilor aflate în dialog strâns cu banca centrală (managementul riscului, trezorerie, conformitate etc.), respectiv (iii) în cadrul firmelor de consultanţă pe domeniul bancar.
Care este rolul BNR în curricula BANCAS?
BNR va fi prezentă în programul de master BANCAS cu şase domenii:
(1) Stabilitate financiară şi politică macroprudenţială
Acesta este un domeniu care a căpătat importantă semnificativă peste tot în lume după criza financiară globală din 2008. Vom prezenta obiectivele şi instrumentele macroprudenţiale, vom calcula cum se stabilesc nivelurile amortizoarelor de capital pentru băncile de importanţă sistemică din România, vom aprofunda metodologia de implementare a amortizorului anticiclic de capital, vom rula împreună teste de stres pentru bănci, folosind modelele similare celor utilizate de BNR atât pentru testarea solvabilităţii, cât şi a lichidităţii etc.
Echipa de lectori pentru această disciplină are o experienţă îndelungată la nivel naţional şi european în domeniul stabilităţii financiare. Voi avea alături de mine la această disciplină doi colegi de elită. Alexie Alupoaiei are o experienţă de 13 ani în cadrul Direcţiei stabilitate financiară, este doctor în finanţe, a absolvit un program post-doctoral în cadrul Academiei Romane cu specializarea în macroeconomie, iar ulterior a obţinut diploma de masterat în matematică la Universitatea din Bucureşti. Matei Kubinschi a absolvit cursurile de masterat DOFIN ca şef de promoţie şi a primit titlul de doctor în finanţe în anul 2021. Eu lucrez în BNR de peste 20 de ani,