Externe

Ce spune Angela Merkel despre relația cu Putin. Fostul cancelar german s-a opus aderării Ucrainei la NATO în 2008

Angela Merkel şi-a apărat bilanţul în ceea ce priveşte modul în care l-a tratat pe Vladimir Putin, în primul său interviu important de la plecarea din funcţie.

Fostul cancelar german a fost acuzată că a lăsat Germania vulnerabilă prin faptul că a urmărit relaţii cu Rusia bazate pe afaceri.

Gazoductul Nord Stream 2, care urma să transporte gazele naturale ruseşti direct în Germania, a fost construit în timp ce ea era cancelar şi a fost suspendat doar de succesorul ei, cancelarul Olaf Scholz, cu puţin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie, scrie BBC.

Sub presiunea de a impune noi sancţiuni stricte din cauza invaziei, Germania se luptă să îşi reducă dependenţa de energia rusă fără a-şi afecta propria economie. Dar Merkel a spus că Europa şi Rusia sunt vecini care nu se pot ignora reciproc. „Trebuie să găsim o modalitate de a coexista în ciuda tuturor diferenţelor noastre”, a spus ea.

Invazia a fost „nu doar inacceptabilă, ci şi o greşeală majoră din partea Rusiei”, a declarat ea în faţa jurnalistului şi scriitorului german Alexander Osang într-un interviu televizat de postul de televiziune ARD. „Dacă începem să ne întoarcem în secolele trecute şi să ne certăm pentru ce bucăţică de teritoriu ar trebui să aparţină cui, atunci vom avea doar război”, a spus ea. „Aceasta nu este o opţiune în niciun caz”.

Ea a apărat sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la anexarea Crimeei şi rolul Germaniei în menţinerea procesului de pace de la Minsk, care a fost menit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei în 2014-15. Procesul de pace, a susţinut ea, a permis Ucrainei să aibă timp să se dezvolte ca naţiune şi să îşi consolideze armata.

„Nu trebuie să mă învinovăţesc că nu m-am străduit suficient”, a spus ea. „Nu văd că trebuie să spun şi de aceea nu am de ce să îmi cer scuze”.

Merkel s-a opus aderării Ucrainei la NATO în 2008, a spus ea, pentru că a vrut să prevină o escaladare cu Rusia şi pentru că Ucraina însăşi nu era pregătită. „Aceea nu era Ucraina pe care o cunoaştem astăzi”, a spus ea. „Ţara nu era stabilă, era măcinată de corupţie”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară rămâne în afara alianţei NATO, în ciuda ajutorului extins pentru apărare acordat de Occident de la invazie, a descris decizia Germaniei din 2008 drept o „eroare de calcul”.

Marţi, Merkel, care a părăsit funcţia în urmă cu şase luni, a declarat că are „cel mai mare respect” pentru Zelenski şi că a fost impresionată de „curajul şi pasiunea” cu care ucrainenii luptă pentru ţara lor.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button