O înregistrare video spune povestea distrugerii unei grupări tactice de militari ruși. Cum au transformat dronele războiul
- Scena e importantă pentru că prezintă modul cum reacționează o unitate de luptă într-un moment critic.
- Pentru prima dată în istorie, un război a putut fi urmărit în timp real de orice posesor al unui telefon mobil.
- Volodimir Zelenski recunoaște în premieră că Severodonețk e un punct strategic vital pentru armata ucraineană.
Luptele din Severodonețk sunt cele mai intense de la începutul războiului. Atât Vladimir Putin, cât și Volodimir Zelenski văd în controlul orașului din Lugansk un obiectiv strategic care decide cui va aparține regiunea Donbas, Rusiei sau Ucrainei.
Forțele Moscovei au aruncat în luptă tot ce aveau mai bun în materie de soldați și echipament militar. Pentru prima dată de la declanșarea conflictului, datorită ajutorului occidental, militarii Kievului desfășoară și atacuri de artilerie asupra pozițiilor ruse.
În data de 8 iunie, pe contul de Twitter al OSINTtechnical, la ora 06:41 e postată una dintre cele mai dramatice și spectaculoase înregistrări video din războiul care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei.
Cel mai probabil, scena a fost filmată cu o dronă a Kievului, iar atacul se desfășoară pe frontul de est, în zona Severodonețk. Terenul plat și vegetația bogată sunt caracteristicile naturale ale regiunii Donbas.
Dronele, impact major asupra războiului convențional
Invazia armatei ruse din februarie 2022 a adus dronele în prim plan. E primul conflict militar masiv în care acestea sunt utilizate pe scară largă de ambele tabere.
Dronele sunt folosite pe post de arme, spionaj în spatele liniilor inamice și de monitorizare a luptelor.
Odată cu intrarea lor în scenă în noua versiune a războiului convențional, atât comandamentele ruse cât și cele ucrainene au avut la dispoziție o mulțime de imagini înregistrate de drone pe care le-au folosit în scopul propagandei de război pentru a întări moralul propriei armate și a-l distruge pe cel al adversarilor.
Pe rețelele sociale au fost distribuite mii de imagini, înregistrări video și audio din ambele armate aflate în conflict. La asta s-au adăugat și cele postate de soldații aflați pe câmpul de luptă, dar și de jurnaliști și reprezentanți ai unor organizații, aflați la fața locului.
Pentru prima dată în istorie, un război a putut fi urmărit în timp real de orice posesor al unui telefon mobil cu o conexiune la internet.
“Invadarea Ucrainei nu este primul conflict care se desfășoară pe rețelele sociale. În revoltele din primăvară arabă și în războiul civil din Siria a fost folosit Facebook și Twitter pentru a se organiza proteste și pentru a se difuza imagini. Dar în anii care au trecut, platformele sociale au devenit mai orientate către multimedia, iar smartphone-urile au devenit mai bune în capturarea și transmiterea în flux a evenimentelor în timp real”, a scris Kyle Chayka, pentru “The New Yorker”.
“Un număr mare de civili ucraineni au luat armele pentru a-și apăra țara împotriva imperialismului nesăbuit al lui Vladimir Putin.