Economia Marii Britanii, îngenunchiată de efectele războiului și crizei Covid. Creșterea economică se va opri anul viitor
Creșterea economică din Marea Britanie se va opri anul viitor, doar Rusia, împiedicată de sancțiunile occidentale, va avea performanțe mai proaste în rândul economiilor lider ale G20, prognozează OCDE miercuri.
Prognoza organizației cu sediul la Paris a evidențiat efectele inflației mari din Marea Britanie care va strânge veniturile gospodăriilor și ale companiilor și în 2023, alături de o nouă rundă de majorări ale impozitelor, ca principali factori ai activității economice slabe.
Prognoza subliniază dificultățile pe care le va întâmpina un prim-ministru slăbit Boris Johnson în lunile următoare, în timp ce încearcă să-și mențină sprijinul în cadrul partidului său, după ce a supraviețuit luni unui vot de cenzură, în a demonstra că guvernul poate gestiona economia în mod eficient.
Vorbind despre slăbiciunile specifice economiei Marii Britanii, în comparație cu alte țări bogate, Laurence Boone, economist șef al OCDE, a declarat că Regatul Unit este unic în a se confrunta simultan cu inflația ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și creșterea taxelor.
„Inflația este mare în comparație cu alte țări OCDE din G20… ăsta e un aspect. Celălalt aspect este că există o înăsprire monetară rapidă, care răspunde în mod evident [inflației], și există o consolidare fiscală, care este cea mai mare din G7”, a spus ea, potrivit Financial Times.
„Există o sensibilitate a producției față de lanțul global de aprovizionare și, probabil, există, de asemenea, un pic de Brexit [în explicarea performanței slabe], deși nu suntem cu adevărat capabili să dezlegem fiecare dintre acești factori în mod specific.”
OCDE a estimat că economia Regatului Unit va înregistra o creștere de 3,6% în 2022, deși o mare parte din aceasta a reflectat recuperarea de la criza declanșată de Covid, care și-a făcut apariția la sfârșitul anului trecut.
Dar această creștere ar scădea la zero anul viitor, deoarece gospodăriile sunt din ce în ce mai presate. Inflația ar rămâne ridicată și ar avea o medie de 7,4% anul viitor, după ce va atinge două cifre la sfârșitul acestui an. OCDE a spus că economia va stagna „în 2023 din cauza cererii scăzute”.
Ca răspuns la raportul OCDE, Trezoreria a spus: „Recunoaștem că mulți oameni vor fi îngrijorați de aceste previziuni”, adăugând că „nu putem izola în totalitate Regatul Unit de presiunile globale, deși îi sprijinim pe oameni cu costul vieții”.
Trezoreria a sugerat că vor urma reduceri de taxe, ceea ce OCDE a recomandat: „Guvernul ar trebui să ia în considerare încetinirea consolidării fiscale pentru a susține creșterea”.
Dar a subliniat, de asemenea, că există multe riscuri și cele mai multe dintre acestea ar înrăutăți situația dacă s-ar materializa.
„Conversațiile despre sancțiunile economice și prețurile la energie mai mari decât cele așteptate, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, și o deteriorare a situației sănătății publice din cauza noilor tulpini de Covid sunt riscuri semnificative de scădere”, se arată în raport.
OCDE a adăugat că prețurile la bunuri și energie mai mari decât cele așteptate ar putea reduce veniturile reale și mai mult și nu există nicio garanție că Banca Angliei va fi capabilă să readucă rapid inflația la ținta de 2%.