Putin, primele succese militare în Ucraina. Cum le-a obținut și cine e în avantaj pe termen mediu și lung
- Rusia a redus linia frontului, bombardează intens teritorii puțin întinse ca suprafață și avansează concentrat în zona distrusă de artilerie.
- Noua tactică e eficientă, dar înregistrează pierderi mari umane și materiale.
- Volodimir Zelenski a anunțat că nu e dispus la concesii teritoriale.
- Vladimir Putin încă nu e pregătit să-și încheie așa-zisa “operațiune specială” de teama de-a nu fi demis.
După o sută de zile de război, armata Rusiei a obținut primele succese importante.
A reușit să preia controlul Mariupolului, port la Marea Azov și un important punct strategic care face legătura terestră între est și sud. Și a mai reușit să cucerească întreaga regiune Lugansk, unde acum se dau lupte grele în apropiere de orașul Severodonețk, ultima mare localitate rămasă încă sub controlul parțial al trupelor ucrainene.
Peste 15.000 de soldați ruși uciși de la începutul conflictului
Strategia Rusiei s-a schimbat mult față de începutul războiului. A redus linia frontului, bombardează intens teritorii puțin întinse ca suprafață și avansează concentrat în zona distrusă de artilerie.
“Acum sub comanda unică a generalului Aleksandr Dvornikov, rușii au învățat, cel puțin, să-și concentreze forțele slab pregătite în zone geografice mult mai reduse, pentru a crea o putere de foc copleșitoare și formațiuni de trupe blindate în operațiuni limitate în Lugansk – cea mai mică dintre cele două regiuni Donbas”, se arată într-o analiză făcută de cotidianul britanic “The Times”, la aproape 100 de zile de la începerea conflictului.
Noua tactică e eficientă, dar înregistrează pierderi mari umane și materiale. Conform experților militari, forțele Moscovei și-au epuizat peste 60% din stocul proiectilelor de mare precizie.
De asemenea, numărul soldaților ruși uciși și răniți rămâne ridicat. În jur de 15.000 de militari pierzându-și viața, conform celor mai ponderate estimări.
De asemenea, sunt tot mai multe mărturii că revoltele militarilor ruși împotriva comandanților continuă. Refuzul de a lupta în prima linie apare cu frecvență ridicată în multe batalioane tactice.
O ofensivă disperată
Cu toate aceste victorii de pe frontul de est, obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina rămân neclare.
“Invazia rusă în Ucraina, care avea drept scop să cucerească întreaga țară, a devenit o ofensivă disperată și sângeroasă pentru a captura un singur oraș din est, încercând să apere, în același timp, teritoriile importante, dar limitate ca suprafață, ocupate în sud și est”, se arată într-o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Hartă cu operațiunile militare de pe frontul de est al Ucrainei. Săgețile roșii reprezintă direcțiile de atac ale militarilor ruși – Sursa: Hepta.ro
“Ucraina l-a forțat de două ori pe Putin să-și redefinească obiectivele militare. Armata lui Zelenski a învins Rusia în Bătălia de la Kiev, forțându-l pe liderul rus să-și reducă așteptările doar la controlul regiunilor Donețk și Lugansk din est. Ucraina l-a împiedicat să-și atingă și acest obiectiv, forțându-l să se concentreze numai pe finalizarea confiscării regiunii Lugansk”,