Comentarii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest. Vrajeală: inflaţia n-a omorât pe nimeni! Achiziţia unei case va deveni un moft dacă ratele lunare la creditele în lei se dublează

PIB-ul Romaniei este putin peste 1,5% din cel al Europei. Astfel, Romania pare ca ruleaza un fel de ”maruntis”, raportat la banii care se vehiculeaza in restul continentului. Cu toate astea, sistemul gestionat de BNR este foarte profitabil. Acest lucru ajuta statul roman, care are garantia ca va avea de unde sa se imprumute in continuare, ca sa plateasca bine bugetarii si asistatii sociali.

Intre 2006 si 2009, creditarea in valuta – euro si franci elvetieni – a crescut constant. Numai in 2007, soldul creditarii in monede straine a explodat, crescand cu 143%. Apoi, treptat, trendul s-a inversat. Doritorii de credite au fost invitati sa schimbe ”macazul” si sa ia credite in lei. Astfel, intre 2009 si 2019, creditarea in valuta aproape s-a injumatatit. Daca raportam valuta la moneda nationala, in perioada respectiva, creditarea a scazut de la 62.4 la 34.8 miliarde lei.

In schimb, in aceeasi interval de 10 ani, soldul creditelor in lei s-a majorat de peste doua ori si jumatate, respectiv de la 40.6 la 107 miliarde lei. Dupa 2009, leul a devenit moneda de baza a creditarii. Ca sa intareasca acest trend, BNR a impus bancilor reguli noi. Astfel, la creditele in lei avansul pentru locuinte a ajuns la 15%, iar la euro a ramas minimum 25%. Bine ati venit in labirintul bancar!

In ultimul an, ROBOR la 3 luni a crescut de aproape 4 ori, respectiv de la 1,5 la 6%. Si nu se va opri aici! In 2017 era numai 0,7% si se parea ca viata e frumoasa daca iei un credit in lei. In viitorul apropiat, din cauza ROBOR, ratele lunare pentru creditele in lei mai au putin si se dubleaza. Intrucat cursul euro/leu a cam ramas acelasi (+1,5%), bancile au sansa sa castige curand 100%, lunar, inclusiv in euro. Cine a luat credite in euro si nu s-a dus dupa ”fenta” BNR poate sa se felicite zilnic. Cursul euro/leu a ramas relativ stabil. Multumim, domnule Guvernator!

Pentru mine, BNR este o inspiratie in afaceri. Mutarea facuta de aceasta in 2009 se numeste arta. Daca nu stiati, bancile influenteaza direct valoarea ROBOR. Arta si performanta bancara. Sa faci milioane de oameni sa te urmeze, bagand frica in ei, nu este la indemana oricui. Mintile luminate din sistemul bancar au reusit sa modifice un trend, ”evitand” o frica. Bancile si-au oferit o oportunitate maxima, de care profita din plin. Asa as fi facut si eu, daca eram bancher. Totusi, prefer antreprenor!

BNR a avut o idee geniala. A convins doritorii de imprumuturi bancare ca se ”risca” cu euro. Astfel, dupa 2009, trendul creditarii s-a focusat pe moneda nationala. Razboiul a picat ”manusa” pentru bancheri, care acum au toate argumentele posibile ca sa manipuleze ROBOR in favoarea lor.

Cei care au achizitionat o casa, cu contract ipotecar pe o perioada de 20-30 de ani, pot sa faca un calcul simplu la sfarsitul creditarii si s-ar putea sa constate ca vor ajunge sa plateasca de aproape 3 ori valoarea imprumutului,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button