Crize accentuate cu ”mâna”? Se investesc miliarde pentru a se închide unități de producție. Ben Oni Ardelean: Nu sunt teorii ale conspirației…
Inquam Photos / Octav Ganea
Liberalul Ben Oni Ardelean a vorbit despre crizele momentului, în direct, la DCNewsTV.
Jurnalistul Răzvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii ”Ce se întâmplă?”, de la DCNews și DCNewsTV, l-a întrebat pe invitatul de joi, liberalul PNL Ben Oni Ardelean, despre teoriile conspirației care apar în plină criză alimentară. Citând The Guardian, cu privire la situația din Țările de Jos, care anunțau un plan cu privire la 25 de miliarde de euro pentru a reduce radical numărul de animale din ferme pe motiv că poluează, jurnalistul Răzvan Dumitrescu a întrebat contrariat: ”Păi în plină criză alimentară tu reduci asta într-o țară care produce mâncare pentru alte zece?”.
Deputatul Ben Oni Ardelean a răspuns că ”în plină criză a energiei, noi am închis unitățile de producție și acum nu mai știm cum să le deschidem”. ”Asta nu e pusă cu mâna ca să accentueze crizele?” a întrebat Răzvan Dumitrescu, afirmând că foarte mulți au această întrebare.
”Gradul de sănătate a populației nu ne interesează?”
”Bunica mea avea o vorbă: unde e înțelepciune multă, e și prostie multă. Eu cred că e combinație în asta. Eu cred că există și rea voință, dar nu prea cred în conspirațiile mondiale, dar cred că e și prostie foarte multă.
Cel puțin o problemă majoră pe care eu o am este cu aceste mutări genetice pe care le fac pe alimente. Nu mai ai curaj să-ți cumperi un măr sau o banană de la aprozar că sunt… Știți, România a devenit una dintre cele mai mari exportatoare de banane din Europa. Cumperi banane din Spania și scrie made (n.r. fabricate) în România, pentru că sunt acele depozite din România, unde sunt aduse verzi, le șpreiează și le dau prin magazine. Eu aveam la birou, la Timișoara, aveam niște mere într-un coș. Mai era un singur măr, care a stat vreo șase luni acolo. Când l-am luat, ziceai că l-am luat ieri. Prefer să cumpăr merele stricate de la bătrâne din piață. Gradul de sănătate a populației nu ne interesează?” a întrebat liberalul.
Răzvan Dumitrescu a insistat asupra problemei inițial ridicate: ”Dar dacă noi reducem exact producția alimentară, ghici ciupercă? Criză alimentară!”.
”Zilele trecute discutam cu niște fermieri care erau fericiți că prețurile au crescut foarte mult și că pot vinde liniștiți. Problema e ce se va întâmpla de la toamnă, pentru că 35% din tot ce însemna zona de îngrășământ, pentru Europa, se producea în Ucraina. Dacă nu mai vine sau… vine cum vine, vei avea o problemă la prețurile din toamnă pentru tot ce ai plantat acum, în primăvară. Nu rezolvăm anul acesta. Trebuie foarte rapid să lucrezi la soluții alternative. Sunt sigur că există o preocupare serioasă pe chestiunile alimentare, pe energie și tot ce ține de resurse, dar această criză globală sau cel puțin regională ne afectează direct, imediat. Este o preocupare serioasă și trebuie să fie o preocupare constantă a noastră” a spus Ben Oni Ardelean.