În trei luni de război, Putin a trecut de la o geacă de 12.000 de euro la un halat alb de 20. De ce?
- Ministrul Apărării face o declarație ciudată, încercând să justifice eșecurile militare din Ucraina.
- Bloggeri influenți, susținuți de grupări naționaliste, continuă atacurile la conducerea Rusiei pentru slaba pregătire a invaziei.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a anunțat că președintele se interesează permanent de răniți, dar n-a avut timp până acum să-i viziteze.
- Sunt suspiciuni că militarii din spital cu care a dat Putin mâna erau de fapt agenți FSB, folosiți ca figuranți și la alte vizite de lucru ale președintelui.
La jumătatea lunii martie, președintele Rusiei, îmbrăcat ca un miliardar, a urcat pe scena unui stadion unde, în fața unei mulțimi aduse cu forța, a susținut din nou minciuna cum că “operațiunea specială” din Ucraina e un proces de denazificare a acestei țări.
Zilele trecute a purtat veșminte medicale și cu o falsă modestie a dat mâna, pentru prima dată, cu soldați răniți în război. Modificarea atitudinii reprezintă reacția liderului de la Kremlin la criticile tot mai frecvente ale grupărilor naționaliste din Rusia.
La Moscova, aparent, e liniștea dinaintea furtunii. Norii se strâng pe cerul rece al Rusiei și spre Kremlin vin, în valuri, tot mai multe murmure de nemulțumire în legătură cu “operațiunea specială” din Ucraina.
Cei mai critici față de modul cum se desfășoară conflictul din țara vecină sunt bloggeri influenți, susținători ai invaziei, care urmăresc îndeaproape mișcările armatei ruse.
Sunt susținuți și promovați de o mișcare naționalistă care are puternice conexiuni în armata rusă.
E și motivul pentru care Putin n-a reușit să-l îndepărteze pe Serghei Șoigu, ministrul Apărării, în luna martie, deși îl considera responsabil pentru înfrângerea de pe frontul de nord.
Marți, 24 mai, Serghei Șoigu face o declarație bizară în care susține că “armata Rusiei avansează încet în Ucraina pentru a nu face victime în rândul civililor”.
Reacția absurdă a oficialului vine pe fondul criticilor tot mai frecvente venite din zona naționaliștilor radicali, care susţin că invazia nu a fost pregătită cum trebuie.
La începutul conflictului prea puțini ar fi pariat pe faptul că marii inamici ai lui Putin vor fi chiar cei pe care i-a încurajat și pentru care a construit ideologia “măreției și unicității Rusiei”, adică naționaliștii, principalii susținători ai viziunii sale războinice.
Criticile bloggerilor militari i-au speriat pe Șoigu și pe Putin
Puciul din august 1991, care a avut ca scop înlăturarea lui Mihail Gorbaciov de la putere și stoparea procesului de destructurare a Uniunii Sovietice, a fost organizat de o grupare care milita tot pentru o supremație imperială, atunci era vorba de facțiuni comuniste, asemănătoare ca retorică naționaliștilor de acum.
“Unii bloggeri militari pro-ruși, de pe platforma socială Telegram, au continuat să critice Kremlinul pentru tratamentul îngrozitor al militarilor mobilizați cu forța din Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), contrazicând campaniile de informare rusești despre progresul operațiunii militare”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).