Comentarii

Nu Putin și „speculantul” sunt de vină că avem un guvern incompetent, care renaște comunismul

În loc să analizeze cauzele inflației foarte mari din România, care nu este exclusiv importată și provocată de evoluții externe, și să caute soluțiile reale de combatere, Guvernul se joacă de-a populismele de inspirație comunistă, declanșează vânători de vrăjitoare și, poate cel mai grav, pervertește și mai tare o mentalitate de consum și așa deficitar educată a poporului.

Deocamdată cu inflația luptă, cu mijloacele pe care le are, doar BNR, în timp ce Guvernul se pregătește să adopte OUG privind combaterea speculei și să garanteze credite pentru nunţi și botezuri.

Ce va aduce ordonanţa?

“În perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative, pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile stabilite că fiind în situație de risc speculativ prin hotărâre de guvern, sunt interzise practicile de concurență neloială care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei credințe, săvârșite de întreprinderi față de alte întreprinderi, care constau în:

–practicarea unor prețuri nejustificat de mari,

-limitarea producției sau a vânzărilor,

-acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Concret, „ANPC poate opri funcţionarea unei companii, noi, Consiliul Concurenţei, putem obliga companiile să îşi reducă stocurile sau preţurile. ANPC poate dispune şi confiscări. (…) Atunci când cumperi o mască cu 1 leu şi o vinzi cu 10, nu amenda de 1% o să te sperie, ci faptul că putem să îţi interzicem activitatea, se poate confisca marfa, se pot confisca profiturile pe care le-ai făcut din această activitate ilicită”, a explicat președintele Consilului Concurenței.

Dacă va fi adoptată, până să fie spulberată de pe scaun de CCR, această aberație legislativă populistă ori va fi inaplicabilă, ori va genera niște abuzuri uriașe pentru ca mulțimii furioase să îi poată fi aruncate niște capete de dușmani ai poporului, înainte să se năpustească ea asupra capetelor politicienilor inepți.

De ce?

Specula a fost o infracțiune comunistă, de pe vremea penuriei de produse, și îi pedepsea pe cei care revindeau la suprapreț alimentele care nu se găseau în magazine. Era art 295 din vechiul Cod Penal. A rămas într-o formă restrânsă până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, de unde dispărut.

Ce înseamnă într-o piață liberă preț justificat/nejustificat? În raport cu ce e justificat/nejustificat un preț, care e unitatea de măsură? Până unde un preț e justificat și de unde el devine nejustificat? OUG nu precizează, ceea ce o face profund neconstituțională, prin impredictibilitate.

Într-o economie de piață nu există preț justificat/nejustificat. Există preț pe care piața îl plătește și preț pe care piața îl refuză, iar pentru că îl refuză și marfa nu este vândută, el scade până la un nivel suportabil datorită concurenței.

Dacă ea este oprită de comercianți,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button