Românii ar putea plăti mai MULT pentru biletele de avion, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării
Românii ar putea plăti mai MULT pentru biletele de avion, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării / Foto: Pixabay, de Joshua Woroniecki
Parlamentarii din Comisia de Mediu a Parlamentului European au votat pentru includerea tuturor zborurilor care pleacă din Europa pe piața de carbon a UE, accelerând în același timp eliminarea cotelor gratuite de carbon, o mișcare care ar forța companiile aeriene să plătească mai mult pentru a polua, scrie Euroactiv. Asta ar putea duce la scumpirea biletelor de avion.
Sistemul UE de comercializare a emisiilor (ETS) obligă companiile aeriene să cumpere cote pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit, dar în prezent acest lucru se aplică doar zborurilor intra-UE. Emisiile din aviația internațională sunt acoperite de CORSIA al ONU, o schemă globală de compensare a emisiilor de carbon. Dar, în conformitate cu regulile revizuite votate de Comisia de Mediu a Parlamentului, zborurile în afara Europei ar intra și sub incidența EU ETS.
În practică, companiile aeriene ar fi obligate să plătească atât cotele de carbon ale UE, cât și costul compensării în cadrul CORSIA. Ei ar primi apoi un credit pentru suma plătită către CORSIA care ar putea fi dedusă din factura ETS, pentru a preveni dubla taxare.
Călătoriile în Europa ar putea fi mai scumpe
Votul a fost înregistrat marți, 17 mai, în comisie, cu 66 de voturi pentru, 9 împotrivă și 12 abțineri și va fi votat în plen în Parlamentul European în iunie. Dacă va avea succes, va forma poziția de negociere a Parlamentului în discuțiile finale cu statele membre UE pentru a finaliza legislația înainte ca aceasta să devină lege. Noua lege UE ar adăuga 6,4 miliarde de euro anual la costurile companiilor aeriene – cu 5,4 miliarde mai mult decât în 2019, conform A4E, o asociație care reprezintă companiile aeriene europene. A4E susține că eliminarea cotelor gratuite până în 2025 va crește costul zborulurilor în Europa.
„Eliminarea treptată a cotelor gratuite până în 2025 – chiar înainte ca tehnologiile de decarbonizare precum Sustainable Aviation Fuels să fie disponibile pe scară largă, nu va face decât să scumpească călătoriile în Europa. Nu va accelera utilizarea combustibililor curați sau a aeronavelor mai eficiente, iar prețurile mai mari pentru călătorii vor avea un impact negativ asupra conectivității și turismului.”, a spus un purtător de cuvânt al A4E.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News