România, cu ochii pe sateliți și drone. Un eveniment organizat la București arată cât de mult a schimbat războiul agenda politică a statelor din zonă
- Tehnologia actuală face crimele de război imposibil de ascuns, susține ministrul Cercetării.
- 70 de programatori români de la Thales, în colaborare cu NASA și Agenția Spațială Europeană, realizează un modul pentru viitoarea stație spațială ce va orbita în jurul Lunii.
- Aplicațiile spațiale sunt necesare pentru asigurarea securității la granița de est a Uniunii Europene și pentru Marea Neagră, a spus președintele Agenției Spațiale din România.
Într-una din sălile de conferințe din Palatul Parlamentului, cu o suprafață cam cât un teren de fotbal, s-au adunat peste 100 de oameni interesați și specializați în tehnologie spațială și securitate.
Pentru prima dată, în România s-au organizat de către agenția spațială locală (ROSA) o conferință și o expoziție cu această temă.
Evenimentul a captat atât atenția Guvernului României, dar și a mai multor organizații de cercetare și companii din domeniul securității și cercetării spațiale pentru că războiul din Ucraina ne-a arătat tuturor cât de importantă e tehnologia în domeniul apărării și rolul fundamental al sateliților în acest proces.
“Am văzut cu toții că s-a ajuns în punctul în care crimele de război nu mai pot fi ascunse pentru că avem tehnologia potrivită”, a spus Sebastian Burduja (PNL), ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în deschiderea conferinței.
Acesta consideră că tragedia din Ucraina “ne-a făcut pe toți să ne dăm seama de importanța tehnologiei spațiale și de dezvoltarea acesteia”.
Un alt vorbitor, deputatul Sorin Moldovan (PNL), a făcut și el referire la conflictul din țara vecină, spunând că războiul “ne-a arătat cât de important e spațiul”, susținând că o strategie națională de apărare trebuie să țină cont și de dezvoltarea infrastructurii spațiale.
Un satelit de ultimă generație
În sala de expoziție, aflată în aceeași clădire, standurile companiilor, asociațiilor și organizațiilor guvernamentale seamănă mai mult cu atelierele de proiectare ale unor ingineri pasionați de modelism decât cu ale unor oameni preocupați să vândă ceva. Și cum ai putea să vinzi un satelit la o expoziție?
Thales, un conglomerat global de tehnologie, prezent în România de 20 de ani, a venit la această expoziție cu macheta noului Space Inspire, un Software Defined Sattelite, adică “un satelit care are incorporate pachete de programe și care are propriile funcționalități de poziționare și de conectare la rețele”, a explicat Bogdan Niculae, un inginer de software, 38 de ani, care conduce divizia din România a Thales Alenia Space.
Macheta satelitului de ultimă generație Space Inspire, dezvoltat de Thales – Foto: Spotmedia.ro
Sateliții au devenit o infrastructură importantă atât în ce privește dezvoltarea economică, dar și în ce privește sistemele de apărare națională.
Thales România e o companie de înaltă tehnologie cu peste 800 de angajați, fiind și un “partener de încredere al forțelor armate române, furnizând diverse sisteme militare, de la radiouri tactice până la soluții de telecomunicații militare criptate și tehnologii subacvatice încorporate în platforme navale, terestre și aeriene”, se arată pe site-ul companiei.