Cine câștigă din decuplarea permanentă a Rusiei de Occident. Marii beneficiari
Fotografie creată de Rodolfo Clix, de la Pexels
Rusia va fi exclusă de pe piaţa globală a energiei, după ce Europa nu va mai fi dependentă de petrolul şi gazele ruseşti. Cine câştigă?
Rusia va fi probabil permanent exclusă de pe piaţa globală a energiei după ce europenii nu vor mai fi dependenţi de petrolul şi gazul rusesc, ceea ce va reprezenta un impuls pentru rivalii din SUA şi Australia, conform directorilor producătorilor de energie Chevron şi Woodside Petroleum, informează Financial Times.
Statele din Europa caută noi surse de gaze şi petrol, în urma invaziei Rusiei din 24 februarie. UE a promis reducerea importurilor de gaze ruseşti cu două treimi până la finalul anului şi a propus interzicerea tuturor importurilor de petrol din Rusia. Ţara a furnizat în 2021 aproximativ o treime din gazul consumat de UE.
Meg O’Neill, directorul producătorului de gaze şi petrol Woodside din Australia, susţine că va mai dura până când europenii nu vor mai fi dependenţi de petrolul şi gazul rusesc, dar odată ce vor reuşi nu vor reveni la combustibilii din Rusia.
„După Al Doilea Război Mondial, europenii nu au crezut niciodată că va mai fi război în Europa. Cred că ceea ce s-a întâmplat i-a şocat şi cred că nu se vor mai amăgi în privinţa achiziţiilor de energie din Rusia, în viitor”, a apreciat O’Neill.
Oficialul a adăugat că sunt „multe discuţii privind ritmul în care are loc tranziţia”, dar „rezolvarea de către UE este destul de fermă”.
Australia, cerere ridicată de GNL din estul Asiei
Producătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia se vor confrunta cu o cerere ridicată din partea statelor din estul Asiei, în urma ajustării lanţurilor globale de aprovizionare la interdicţiile aplicate Rusiei, a declarat şeful Woodside. Oficialul susţine că ar fi mai uşor să fie realocat cărbunele şi petrolul decât GNL către diferite pieţe, ca răspuns la tensiunile geopolitice, gazele naturale lichefiate fiind mai dificil de transportat pe distanţe lungi. Aceasta înseamnă că gazele naturale lichefiate din Australia nu vor înlocui gazele ruseşti în Europa. În schimb, producătorii de GNL situaţi mai aproape de Europa, inclusiv Qatar şi SUA, vor redirecţiona gaze în regiune din Asia, astfel încât cererea din Asia pentru gazele naturale lichefiate din Australia va creşte.
„Suntem bine poziţionaţi pentru a face faţă în continuare necesităţilor clienţilor, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud şi SUA”, a adăugat O’Neill, la o conferinţă pe teme din energie, organizată la Brisbane, Australia.
Cum ar putea reveni Rusia în piaţa globală
Kory Judd, director de operaţiuni în Australia al companiei americane de gaze şi petrol Chevron, susţine că singurul mod în care Rusiei i s-ar putea permite să revină în sistemul energetic global ar fi dacă Putin „se răzgândeşte rapid”.
„Există un pic de tranziţie morală care ar trebui să aibă loc. Nu ar fi în domeniul energiei, ar fi în cel social,