Comentarii

Putin a pierdut și Harkov. Rusia se apropie de epuizarea resurselor militare convenționale și caută o cale de scăpare

  • Încă din primele zile ale invaziei, cel de-al doilea oraș din Ucraina a fost asediat și bombardat intens.
  • După ce contraofensiva ucraineană a cucerit mai multe localități din nordul și estul orașului, rușii nu și-au mai putut menține pozițiile.
  • Vladimir Putin nu și-a atins niciun obiectiv militar în Ucraina, iar acțiunile sale, după 80 de zile de război, sunt tot mai lipsite de sens.
  • Moscova se pregătește să declare teritoriile cucerite până acum ca făcând parte din Rusia și dacă vor fi atacate să răspundă cu arme nucleare.
  • E o strategie care implică multe riscuri: de la dificultatea de a stabili granițe în teritoriile nou cucerite și până la revolte în interiorul elitei conducătoare a Rusiei.

Pentru a patra zi consecutiv, proiectilele rusești nu au mai reușit să atingă ținte în Harkov, cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, cu o populație de 1,5 milioane de locuitori. 

Într-o însorită zi de vineri, primăvara, în timp ce cei mai mulți adolescenți din Europa leneveau prin parcuri, se uitau la YouTuberi pe telefoanele mobile sau stabileau pe Instagram unde să-și petreacă weekendul, Maria, 20 ani, alături de sora ei Alexandria, și-au petrecut ziua la cimitir.

Învelită într-un steag albastru cu galben, cu o bentiță neagră din dantelă ce-i înnobila părul brunet, Maria și-a condus tatăl pe ultimul drum, un soldat ucrainean care a murit în luptele pentru eliberarea Harkovului, în data de 3 mai.

Privirea tristă a celor două tinere îndoliate reprezintă cea mai bună dovadă a sacrificiilor  pe care le fac ucrainenii pentru a-și salva țara.

Ofensiva Kievului a reușit să învingă armata lui Putin, cucerind mai multe localități în nordul și estul orașului.

După 80 de zile de la începerea conflictului, timp în care Harkov-ul a fost bombardat zilnic, mii de civili și-au pierdut viața și peste un milion de persoane au plecat din oraș. 

Vladlena Salnikova este medic șef la Spitalul Neurologic pentru Copii din localitate. 

Într-un interviu din luna martie pentru “Human Rights Watch” (Platforma de monitorizare pentru drepturile omului), realizat de cercetătoarea Iulia Gorbunova, medicul povestea că a evacuat toți copiii care aveau afecțiuni mai ușoare, dar din cauza bombardamentelor nu avea soluții pentru cei cu forme grave.

„Nu avem suficient personal pentru a ne desfășura activitatea în două clădiri, așa că ne-am mutat cu toții într-una singură. Șefii de secție și cu mine suntem aici tot timpul. Clădirea noastră nu a fost încă lovită, Dumnezeu ne-a cruțat până acum”, a povestit medicul Vladlena Salnikova.

“Șaisprezece copii au paralizie cerebrală severă, nu se pot deplasa. Alți șapte au alte afecțiuni neurologice. Avem o mamă cu un copil mic. Micii pacienți au nevoie de îngrijire constantă. Ultima evacuare către Liov a fost într-un autobuz care nu era echipat pentru a transporta copii cu afecțiuni severe de sănătate. Trebuie să-i evacuăm, dar cum?”,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button