Comentarii

9 Mai, ziua în care Putin întâlnește o nouă Rusie, umilită în război

  • Mai mulţi oligarhi din jurul președintelui încep să fie îngrijorați de comportamentul acestuia.
  • FSB la cere agenților săi să nu ia în considerare informațiile despre o presupusă boală a lui Putin.
  • Elita naționalistă nu-i va ierta liderului de la Kremlin faptul că a sacrificat viețile soldaților într-o acțiune militară prost pregătită.
  • Putin dă vina pe serviciile de informații pentru că l-au indus în eroare în legătură cu Ucraina.

În prima săptămână a invaziei, atunci când președintele Rusiei a primit vești că “operațiunea specială” nu merge prea bine, acesta a căutat un reper temporal care să-i ofere speranța unui mare succes.

A ales ziua de 9 Mai, “solemnă” pentru ruși, crezând că această sărbătoare va reprezenta un imbold pentru trupe, o motivație pentru obținerea victoriei, oricare ar fi fost ea. 

Dar războiul e mult mai complicat decât și-l imaginează un lider cu puteri absolute, izolat și care primește informații filtrate pentru ca reprezentanții sistemului corupt să-și păstreze privilegiile.

După 75 de zile, armata Rusiei poate spune că a cucerit un singur oraș, pe care l-a bombardat intens și în care a avut pierderi uriașe, e vorba de Mariupol, port la Marea Azov.

9 Mai va fi un punct de cotitură în această confruntare provocată de Kremlin.

“O… intensificare a efortului de război… ar impune o anumită unitate în cadrul unui Kremlin unde arătarea cu degetul a început deja și ar crește presiunea socială pentru a-i reduce la tăcere pe cei din societatea rusă care ar putea risca să vorbească, în special acum că mii de oameni au fost deja arestați și mulți ruși fug din țară”, scrie Tom Nichols, într-un eseu publicat de “The Atlantic”.

“Putin pare să dea vina până acum pe serviciile de securitate, pentru că l-au indus în eroare, dar i-a criticat și pe rușii din clasa de mijloc despre care crede că preferă viața în Occident și, prin urmare, sunt neloiali țării”, a mai adăugat el.

Cât de slab e cel mai puternic om din Rusia?

În orice direcție o va lua războiul după această dată, Rusia s-a schimbat definitiv. Și-a pierdut pentru multă vreme influența globală și va deveni un depozit de arme nucleare care nu vor mai speria pe nimeni.

Această agresiune asupra unui stat independent, fără nicio provocare, a accelerat modificări în economiile statelor europene care caută soluții să nu mai depindă de gazul și petrolul rusesc.

Vladimir Putin, alături de Serghei Șoigu, ministrul Apărării, dar și alți șefi ai armatei – Foto: Hepta.ro

În plus, criza arată cât de greu e chiar și pentru un lider autoritar să folosească armele nucleare în zilele noastre, în care presiunea publică rupe lanțurile de comandă militară, din cauza imensei responsabilități ce apasă pe umerii celor ce trebuie să ia decizii de viață și de moarte.

Christo Grozev, expert în istoria contemporană a Rusiei și fondator al site-ului de investigații Bellingcat,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button