Comentarii

Cosmina Sima, Avocat colaborator D&B David şi Baias: Concediul medical şi indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate: de la drept la potenţial abuz

Pe parcursul activităţii sale, fiecare angajator s-a aflat în situaţia de a primi de la salariaţii săi solicitarea de a acorda concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă şi indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate aferentă. De asemenea, probabil nu au fost puţine ocaziile în care angajatorul a avut dubii referitoare la solicitarea salariatului în acest sens, cum ar fi: acord concediul şi indemnizaţia potrivit reglementărilor legale? Am suspiciunea că acest salariat abuzează de dreptul său la concediu medical, ce pot să fac?

Precizăm că, deşi legea prevede ca fiind concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate acelea acordate pentru mai multe tipuri de motive (de exemplu, pentru incapacitate temporară de muncă, pentru maternitate, pentru prevenirea îmbolnăvirilor), în acest articol, ne vom referi doar la concediul medical şi indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate acordate pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii.

În cele ce urmează, vom prezenta aspectele referitoare la modalitatea de acordare a concediului medical  pe care angajatorul trebuie să le cunoască în prealabil şi cărora să le acorde o atenţie deosebită, la posibilitatea angajatorului de a refuza plata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate şi consecinţele pentru salariatul care a abuzat de dreptul său.

Modalitatea de acordare a concediului medical pe care angajatorul trebuie să le cunoască în prealabil şi cărora să le acorde o atenţie deosebită

Orice persoană asigurată pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate are dreptul la astfel de concedii şi indemnizaţii, atât timp cât realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, dar şi atât timp cât salariatul a îndeplinit stagiul minim de cotizare prevăzut de lege (i.e. 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical), potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate (OUG nr. 158/2005)

Pentru a putea beneficia de concediu medical şi de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate, salariatul în baza trebuie să prezinte angajatorului certificatul medical eliberat de medicul curant.

Tipurile de certificate de concediu medical pe care un salariat le poate prezenta angajatorului său sunt:

  • certificat de concediu medical iniţial – orice certificat de concediu medical care nu prelungeşte un concediu medical anterior sau orice certificat de concediu medical care prelungeşte un concediu medical anterior neîntrerupt pentru afecţiuni diferite;
  • certificat de concediu medical în continuare – certificat care prelungeşte un concediu medical anterior neîntrerupt pentru aceeaşi afecţiune.

Pentru a putea obţine certificatul medical, ,, salariatul are obligaţia să prezinte medicului curant o adeverinţă emisă de angajatorul său, adeverinţă din care să rezulte numărul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă avute de către salariat în ultimele 12/24 de luni, potrivit Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button