Adrian Vasilescu (BNR): ROBOR-ul a devenit inamicul public NR.1
Adrian Vasilescu (BNR): ROBOR-ul a devenit inamicul public NR.1 / Foto: Captură video Realitatea Plus
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre creșterea ROBOR.
Urmează o săptămână crucială pentru economia României, pentru ratele și veniturile noastre. În mai puțin de două zile, Banca Națională va decide din nou majorarea dobânzii-cheie pentru a lupta împotriva inflației, cea mai mare din ultimii 18 ani, transmite Realitatea Plus. Pentru că ratele vor exploda, toți cei care au credite trebuie să-și facă economii pentru a putea face față plăților.
Adrian Vasilescu: ROBOR-ul a devenit inamicul public numărul 1
ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,20 %, iar ROBOR la 6 luni a ajuns să depășească 5,30%. Economiștii se așteaptă ca acesta să crească în continuare. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre acest subiect la Realitatea Plus.
„ROBOR-ul a devenit, începând din primăvara anului trecut, a devenit inamicul public numărul 1, deși ROBOR-ul este un instrument. Un instrument de tipul termometrului care ia temperatura și spune cum să reacționăm împotriva pieței, atât este ROBOR-ul. ROBOR-ul și inflația sunt interdependente. Sunt trei categorii de credite care sunt influențate de inflație. Plățile cu dobândă fixă nu au nicio legătură cu ROBOR-ul, pe urmă sunt creditele cu rata calculată pe baza RCS-ului, și aici rata este de 1,68, este rată fixă, sunt foarte multe dobânzi fixe asupra cărora ROBOR-ul nu are nicio influență pentru că ROBOR-ul este stabilit de piața bancară. A fost posibil ca inflația să nu reflecte întru totul, să nu vină să scumpească creditele ROBOR. Dobânda= ROBOR+ marja curentă.”, a declarat Adrian Vasilescu.
Adrian Vasilescu, BNR: Vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi
Recent, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit și despre evoluția dolarului. Acesta a spus că astăzi dolarul american pare cea mai puternică monedă. ”Dolarul se întărește față de euro și față de alte valute. Acest război a dat câștig de cauză dolarului, care pare acum a fi cea mai puternică monedă. Fluctuațiile sunt, însă, inevitabile.” a afirmat Adrian Vasilescu. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News