Se schimbă banii în România! Când vom adera la moneda euro
România își menține angajamentul de aderare la zona euro, însă eforturile din prezent se concentrează mai mult pe măsuri de susținere economică și socială.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a făcut un anunț de ultim momentu cu privire la aderarea României la zona euro. Potrivit acestuia, țara noastră își menține în continuare interesul, însă pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina a schimbat puțin lista priorităților. Miercuri, 4 mai, Guvernul a aprobat Programul de convergență 2022-2025, care are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2022-2024 și prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2022-2025. Cărbunaru susține că politica fiscal-bugetară pe termen mediu este îndreptată spre reducerea deficitului bugetar. Aceasta se va face gradual, în condițiile urmăririi obiectivelor de redresare economică. De asemenea, oficialul a precizat că anul 2022 vine cu o constricție bugetară care are drept țintă deficitul bugetar în termeni ESA de 6,2% din PIB, notează evz.ro.
De ce am rămas în urmă
Purtătorul de cuvânt al Guvernului afirmă că datoria guvernamentală, conform metodologiei Uniunii Europene, s-a situat la finalul lui 2021 la nivelul de 48,8% din PIB, inferior plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. În ceea ce privește datoria internă a României, aceasta a reprezentat 24,8% din PIB, iar datoria externă a fost de 24,0% din PIB. „Guvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro, însă, în prezent, eforturile se axează pe măsurile de susţinere economică şi socială ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 şi pe diminuarea consecinţelor generate de conflictul militar din Ucraina”, a spus Dan Cărbunaru. Cât priveşte aderarea la zona Euro, România nu îndeplinește momentan criteriile nominale necesare trecerii la moneda euro. În plus, ne confruntăm și o serie de alți factori, cum ar fi lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ sau dezechilibrele macroeconomice.
Moneda euro a fost lansată la 1 ianuarie 1999: în primii trei ani, a fost o monedă „invizibilă”, utilizată doar pentru contabilitate și plăți electronice. La 1 ianuarie 2002, au fost lansate monedele și bancnotele euro. Astfel, în 12 țări ale UE, a avut loc cea mai mare schimbare de monede din istorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News