Cum poate Vladimir Putin să le vândă rușilor iluzia victoriei în războiul din Ucraina
Nici în zilele sfinte de Paști războiul nu și-a pierdut din amploare. Acest război a demonstrat că nu există nimic sfânt pentru rușii care susțin războiul între două popoare înrudite, slave și mai ales ortodoxe.
Pare că 2 luni de război nu sunt suficiente pentru ca Vladimir Putin să-și dea seama că războiul cu Ucraina aduce mai multe pierderi decât câștiguri. Totuși, pentru că Putin a declanșat acest război, nu poate ajunge la pace până nu livrează niște rezultate pe care rușii să le perceapă drept o victorie asupra „fasciștilor ucraineni”.
Pentru a înțelege mai bine ce este în capul unui rus de rând, trebuie să apelăm la mândrie sau orgoliu. Și anume în acest context trebuie să atragem atenția la ziua de 9 mai – ziua Victoriei asupra nazismului pentru ruși și ziua Europei pentru europeni este o sărbătoare de stat în Federația Rusă, care are o importanță deosebită. Este un moment în care vor fi contabilizate rezultatele războiului.
Anume la această dată vom putea vedea un rezultat mult mai palpabil al consecințelor războiului ruso-ucrainean, vom putea vedea care este deznodământul războiului și ce a putut să obțină Rusia concret, pentru că un coridor care să taie Ucraina de la ieșirea la Marea Neagră nu va fi posibil de obținut.
Până la acest moment, Federația Rusă nu a reușit să obțină nici măcar o victorie importantă în Ucraina și nu a cucerit încă în totalitate niciun mare oraș ucrainean.
În ciuda anunțării de către Putin a capturării Mariupolului, ne dăm seama că nici măcar Mariupolul, care părea că va cădea încă de la sfârșitul lui februarie, nu este cucerit, ci doar bombardat în proporție de 90%, iar populația civilă încă este blocată acolo, ultimele trupe rămase (câteva mii) sunt baricadate în subsolurile Azovstal și încă reprezintă o amenințare serioasă pentru trupele ruse.
Dar cum a explicat Vladimir Putin retragerea din Kiev la nivel intern? Prin faptul că a reușit să elibereze Ucraina de toți „fasciștii” ei, nicidecum un eșec așa cum a fost perceput de întreaga lume civilizată.
Ce ar dori să obțină Vladimir Putin până la 9 mai pentru a anunța o victorie asupra “nazismului” din Ucraina” și apoi să poată să înceapă tratativele de negociere a păcii atunci cand Rusia se află în avantaj? Cu siguranță ar trebui să prezinte rezultate reale de câștig cel puțin în Donbas, bătălia din această zonă ar provoca pierderi omenești enorme de pe ambele părți ale războiului.
Este foarte complicat să ne dăm seama, însă ar putea exista cel puțin trei posibilități mai plauzibile:
- Controlul întregii regiuni Donbas (în prezent, așa-numitele republici DNR si LNR reprezintă doar o treime din oblasturile Donețk și Lugansk)
- Controlul a cât mai multe orașe strategice de la Marea Neagră (Mariupol, Berdeansk, Melitopol, Herson, Nikolaev și chiar Odesa)
- Dezintegrarea Ucrainei prin formarea mai multor așa-numite state separatiste, pe lângă cele existente (un exemplu mai puțin vehiculat ar putea fi așa numita Republică Bugeac din sud-vestul Ucrainei de unde ar putea porni un desant spre Odesa)
Scopul final ar fi destrămarea Ucrainei și slăbirea acesteia prin tăierea ieșirii la Marea Neagră,