Lupta pentru putere din justiție și Putin în fustă
Rezultatele alegerilor preliminare din CSM profilează o încleștare finală între supraviețuirea puterii actualilor centri de putere din Consiliu și din afara lui, în frunte cu Lia Savonea desigur, și o șansă de măcar parțială creștere calitativă. Dar dacă va pierde la vot, eminența cenușie a CSM are în buzunar cărțile pentru a-l răsturna.
La judecători, zona Curților de Apel ( 3 locuri) rămâne problematică, deși Lia Savonea a înregistrat înfrângeri importante. În primul rând, ar fi de notat că omul său de casă Marius Epure a ratat calificarea în finală, deși a candidat singur la CA Constanța.
Elena Costache, ca o soră geamănă a Liei Savonea inclusiv ca aspect, a obținut cu greu, în două tururi, candidatură din partea CAB, după un efort major de mobilizare. Toate calculele spun că va intra în CSM, asigurând succesiunea.
Mai există o favorită, Andreea Ciucă, președintele AMR. Și personajul și asociația sunt printre cele mai toxice pentru justiția din România, profund anti-DNA și anti-reformă. Din aceeași ligă, dar cu accente grobiene de comunicare publică, nesancționate de IJ, este Adina Lupea, de la CA Cluj, o mare susținătoare a intervenției jandarmilor în 10 august.
Variantele bune și cu șanse la nivelul Curților de Apel ar fi Grațiela Milu de la Brașov și Cosmin Mihăilă de la Galați.
ICCJ (2 locuri) nu a avut preliminare, va avea alegeri direct în 22 iunie, cu favorit omul de casă al Liei Savonea, Daniel Grădinaru, promovat și pregătit sistematic pentru președinția secției penale a ICCJ, dar și pentru succesiunea în CSM. În aceeași situație este și Denisa Stânișor, promovată de pe moșia CAB și făcută șefa Secției contencios administrativ și fiscal.
Sunt și două variante bune: Ioana Bogdan, de la secția penală, judecătoare cu multe “scalpuri” de penali la cingătoare, inclusiv Năstase, Mazăre și Dragnea, și Gabriela Bogasiu, vicepreședinte ICCJ (cu șanse mai mari). Ambele sunt susținute, aparent surprinzător, de președintele ICCJ, Corina Corbu, spun surse din sistem. Dna Corbu ar putea să nu vrea să rămână sub cizma Liei Savonea.
La tribunale (2 locuri), favorit este președintele TMB, Laura Radu, un personaj cu un profil incert. Apropiată de Lia Savonea, pentru că altfel nu rezista la șefia instanței pe feuda acesteia, dar și unul dintre puținii președinți de instanțe care au refuzat să semneze scrisoarea de înfierare a magistraților care protestau față de legile lui Dragnea în 2019.
Șanse consistente au însă variante foarte bune, în ordine: Mihai Ghica de la Cluj, Gabriel Mustață de la Constanța sau Ionel Pușcașu de la Hunedoara. “Savonistii” Narcis Erculescu de la Dâmbovița și Ciprian Tita de la Argeș nu sunt printre favoriți la vot.
Iar la judecătorii, bătălia se dă între cele de pe raza CA Cluj și raza CAB. Deși pentru zona CAB va mai fi o etapă pe 5 mai, pentru că nu a fost cvorum peste tot, favoriții sunt cunoscuți: Roxana Dan de la Cluj, formată de Andreea Chiș din actualul CSM,