Comentarii

Ucrainenii și americanii ne mulțumesc pentru ajutor și implicare, dar în țară, nimeni nu știe ce facem cu adevărat. De ce?

În urmă cu 60 de zile erau foarte mulți oameni care nu credeau că Rusia va invada Ucraina. Diplomați occidentali considerau că Vladimir Putin blufează și încearcă să-și întărească influența globală, folosind presiunea militară asupra unei țări vecine.

Joe Biden a fost cel care a anunțat în mai multe rânduri că, dimpotrivă, Putin va ataca. Serviciile de informații americane au dat publicității imagini din satelit, dar și filmări și informații despre mișcările de trupe ale Rusiei.

Din 24 februarie, România a devenit o țară NATO aflată în vecinătatea unui conflict pe scară largă, unul care poate escalada în orice moment.

Decizia lui Putin de a invada Ucraina e de neînțeles din perspectiva raționamentului occidental. De ce ar ataca Kremlinul o țară vecină? De ce s-ar supune la sancțiuni și de ce și-ar sacrifica economia, populația și soldații într-un război lipsit de motivații concrete?

Ucraina a fost și este un inamic doar pentru regimul politic din Moscova, în niciun caz pentru ruși. 

Ura pentru ucraineni e un efect al propagandei ruse, care și înainte, dar mai ales după începerea războiului a pedalat intens pe tema pericolului pe care-l reprezintă Kievul pentru Rusia.

Putin și cei din cercul său de putere s-au simțit amenințați de independența și democrația Ucrainei. 

Liderul rus a decis invazia, bazându-se pe rapoarte ale FSB care spuneau că forțele Kievului nu vor rezista mai mult de trei zile, maximum două săptămâni.

Trebuie să reamintim că nici serviciile de informații occidentale nu erau mai optimiste.

Occidentul n-a crezut că Ucraina poate rezista în fața Rusiei

Președintele Joe Biden a declarat în urmă cu câteva zile că militarii ucraineni “sunt mai duri și mai mândri decât m-am așteptat”, cumva, admițând că nici el, cu toate informațiile pe care le avea la dispoziție, n-ar fi pariat că forțele armate ale Kievului o să reziste și o să fie atât de bine pregătite și motivate să respingă atacul Rusiei.

Dacă ar fi fost altfel, dacă statele NATO și SUA ar fi fost convinse și ar fi cunoscut capacitatea de luptă a Ucrainei și că poate să reziste și să învingă Rusia, atunci ar fi fost transferate toate armele posibile către Kiev cu mult timp înainte de 24 februarie, ziua în care Putin a dat ordinul trupelor sale să treacă frontiera.

Acest decalaj între nevoia de echipament militar a Ucrainei, exprimat atât de vocal și intens de președintele Zelenski, și livrarea lui de către Occident reprezintă mărimea neîncrederii Vestului în puterea de rezistență a ucrainenilor.

“Îi sunt recunoscător lui Joe Biden și poporului american pentru  sprijinirea Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse. De acest ajutor este nevoie azi mai mult decât oricând! Salvează viețile luptătorilor noștri pentru democrație și libertate și ne aduce mai aproape de restabilirea păcii în Ucraina”, a scris Volodimir Zelenski, vineri, 22 aprilie, pe Twitter, anunțând că în sfârșit ajutorul militar livrat de NATO și SUA din ultimele zile le oferă posibilitatea să-și apere țara.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button