Exporturile de ulei de palmier, INTERZISE de Indonezia
Fotografie creată de Eva Elijas, de la Pexels
Indonezia, principalul producător de ulei de palmier, interzice exporturile.
Oprirea livrărilor de ulei de gătit și de materie primă, utilizat pe scară largă în produse de la prăjituri la produse cosmetice, ar putea crește costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel mondial și ar putea forța guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil. Indonezia reprezintă mai mult de jumătate din aprovizionarea globală cu ulei de palmier.
Într-o transmisiune video, președintele indonezian Joko Widodo a declarat că dorește să asigure disponibilitatea produselor alimentare în țară, după ce inflația mondială a atins un nivel record în urma invaziei Rusiei în Ucraina, principalul producător de cereale.
„Voi monitoriza și evalua punerea în aplicare a acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piața internă să devină abundentă și la prețuri accesibile”, a spus el.
Deja au crescut preţurile la alternative
Prețurile uleiurilor vegetale alternative au crescut ca răspuns la măsura care va intra în vigoare la 28 aprilie. Uleiul de soia, al doilea cel mai utilizat ulei vegetal, a crescut cu 4,5%, atingând un nivel record de 83,21 cenți pe livră la Chicago Board of Trade .
Prețurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl folosește pentru uleiul de gătit, au urcat la maxime istorice în acest an, pe fondul creșterii cererii și a producției slabe a principalilor producători, Indonezia și Malaezia, precum și al măsurii luată de Indonezia de a restricționa exporturile de ulei de palmier în ianuarie, care a fost ridicată în martie.
Companiile de produse de uz casnic și alimentare, inclusiv Procter & Gamble, Nestle și Unilever sunt mari cumpărătoare de ulei de palmier. Producătorul Mondelez International Inc reprezintă 0,5% din consumul de ulei de palmier la nivel global, potrivit site-ului său.
Alte țări au experimentat protecționismul culturilor pentru a încerca să mențină prețurile interne la un nivel scăzut. Argentina, principalul exportator mondial de soia procesată, a oprit pentru scurt timp noile vânzări în străinătate de ulei și făină de soia la mijlocul lunii martie, înainte de a majora taxa de export pentru aceste produse la 33%, de la 31%, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News