Strategic, Rusia a pierdut catastrofal. Cum poate ”spoi’’ situația în victorie
Rusia a pierdut partida strategică din Ucraina, iar șansele să inverseze situația sunt mai mici de la zi la zi. Iar prin ”partida strategică” mă refer la scopurile lui inițiale. Cele mari.
Putin nu a invadat Ucraina pentru a bate pur și simplu o țară sau pentru a-i lua bucățele de teritoriu. A invadat-o pentru a o readuce în sfera de influență rusească, pentru a o transforma într-o marionetă, a o depărta de Vest, a da o lovitură oricui încearcă un proiect democratic în spațiul care a aparținut Rusiei.
Dar a invadat și pentru a da o lecție Vestului. Pentru a arăta puterea Rusiei și ce pățești dacă te pui cu ea. Pentru a poza într-o mare putere, de același calibru cu America.
Până acum, a eșuat lamentabil în toate aceste obiective. Sigur că ar mai putea să transforme înfrângerea strategică în victorie. Dar e mai curând în punctul în care poate spera la ceva victorii militare (nu strategice) parțiale și la evitarea unui dezastru.
Avem așa:
- Rusia nu a reușit să ocupe capitala ucraineană Kiev și să instaleze un regim-marionetă, obiectiv esențial. Mai mult, guvernul ucrainean e mai întărit ca niciodată.
- Forțele ruse nu au reușit să ocupe o mare parte a țării, nici măcar toate teritoriile din Donbas, care nu erau sub controlul său. Mai mult, ucrainenii recuperează masiv teren în mai multe zone. Retragerea rusă de la nord de Kiev a devenit de-a dreptul umilitoare, acolo nu mai e picior de rus, toți au trecut înapoi granița în Belarus.
- Putin a pornit de la ideea să scoată Ucraina din sfera vestică și a dus-o extrem de ferm fix acolo, fără posibilitate de întoarcere. Cu NATO sau fără, Ucraina e în Vest. Este ultimul cui bătut în harta unui uriaș reflux geopolitic rusesc care a început în 1989.
- A întărit ideea că democrațiile pot supraviețui în spațiul estic chiar opunându-se deschis Rusiei, ceea ce e o mare amenințare pentru regimul dictatorial de la Kremlin.
- Armata rusă este pe jumătate anihilată ca amenințare militară, a pierdut zeci de mii de oameni (morți, răniți, prizonieri, dezertori). Ne gândim că ar putea ataca alte state? Cu ce?
- Rușii și-au distrus singuri mitul că armata rusă e o forță de luptă extraordinară. Sigur că n-ar trebui s-o minimalizăm, are capacități redutabile. Dar logistica slabă, nivelul prost de coordonare, problemele de moral și chiar inabilitatea de a pune în practică o operațiune strategică pe 3 fronturi în fața unui adversar tenace – dar mult mai slab militar – au dat o lovitură imaginii pe care Moscova o proiectase. Și nu doar Moscova. Chiar și occidentalii credeau că rușii sunt mai puternici de atât. Și când nu reușești să inspiri frică…
- Blocul vestic a fost întărit și consolidat la un nivel la care nu a mai fost de când acțiunile agresive și erorile de calcul ale lui Stalin au dus la crearea NATO și a politicii americane de ”containment’’.