Armata rusă fuge în est după înfrângerea din zona Kiev, dar acolo sunt cele mai antrenate trupe ucrainene
- Sute de militari poziționați în jurul centralei de la Cernobîl au fost retrași în Belarus.
- 83% dintre ruși au încredere în Vladimir Putin și susțin invazia.
- Un soldat ucrainean ucide, în medie, patru soldați ruși, înainte de a fi scos din luptă.
- Forțele ucrainene resping atacurile repetate ale armatei ruse în regiunile Lugansk și Donețk.
În jur de șapte autobuze pline cu soldați ruși, care suferă de Sindrom Acut Radioactiv, au ajuns în Belarus, aduși din Cernobîl, anunță agențiile internaționale de știri.
Un lucrător care a asistat la preluarea zonei din jurul fostei centrale nucleare de către trupele ruse a povestit că soldații nu știau ce se întâmplase acolo, iar convoaiele de blindate au ridicat nori de praf radioactiv, fără a institui nicio măsură de protecție.
“Când au fost întrebați dacă știu de catastrofa din 1986, explozia celui de-al patrulea reactor al centralei de la Cernobîl, habar n-aveau. Nu aveau idee în ce fel de unitate se află. Am vorbit cu soldați obișnuiți. Tot ce am auzit de la ei a fost că ”, a spus lucrătorul.
Armata rusă a început să se retragă din nordul Ucrainei. A creat un sistem defensiv, la granița cu Belarus, dar îi este tot mai greu să-l susțină.
Cele mai intense lupte se dau în jurul orașului Chernihiv, controlat de forțele ucrainene, dar înconjurat și bombardat de ruși. E o situație asemănătoare cu Mariupol, port la Marea Azov.
Moscova a lăsat în teren “strictul necesar”, iar restul forțelor le retrage în Belarus, apoi, în Rusia. Oficialii de acolo anunță că le mută pe frontul din est al Ucrainei, în Donbas.
Strategia Kremlinului e neclară. După ce luni, în urma negocierilor de pace de la Istanbul, Vladimir Medinski, șeful delegației ruse, anunța reducerea operațiunilor militare din nord, bombardamentele din suburbiile Kievului și cele asupra orașului Chernihiv au continuat.
Rușii aprobă invadarea Ucrainei
Vladimir Putin e prins între ciocan și nicovală. Nu poate ieși din Ucraina, pentru că asta ar însemna să-și recunoască înfrângerea, nu poate rămâne, pentru că armata lui înregistrează tot mai multe pierderi.
Liderul rus are nevoie de o victorie pentru a avea o pârghie de negociere, astfel încât să transforme campania militară într-un succes.
În analiza sociologică realizată în luna martie, Institutul Levada a anunțat că susținerea publică pentru Vladimir Putin e de 83% e la același nivel cu cel înregistrat în 2014, după invadarea Peninsulei Crimeea.
Rușii susțin războiul din Ucraina și consideră că deciziile luate de Putin au fost corecte.
Efectele izolării și ale sancțiunilor nu au creat un curent de opinie defavorabil regimului autocrat de la Moscova.
Negocierile pentru pace sunt folosite de Kremlin ca o modalitatea de a câștiga timp.
După 36 de zile de război, Rusia a înregistrat pierderi uriașe. Peste 15.000 de militari au murit în luptă,