Comentarii

Deloitte: Mult aşteptata amnistie a datoriilor fiscale rezultate din reîncadrarea diurnelor în venituri salariale

Elena Răileanu, Senior Manager, Deloitte România, Laura Epure, Senior Associate, şi Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal

Tratamentul fiscal al indemnizaţiilor acordate de angajatori pentru delegarea/detaşarea sau pentru desfăşurarea activităţii angajaţilor în străinătate (diurne) a reprezentat, pentru o perioadă îndelungată, subiect de dispută între contribuabili şi autoritatea fiscală. În aceste condiţii, au existat numeroase inspecţii fiscale în cadrul cărora diurnele au fost reîncadrate în venituri de natură salarială, stabilindu-se impozite şi contribuţii suplimentare de plată în sarcina contribuabililor, precum şi dobânzi şi penalităţi aferente acestora.

După îndelungi dezbateri, Parlamentul României a adoptat legea pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea unor acte normative (promulgată recent de preşedintele României, urmând a fi publicată în Monitorul Oficial), care prevede o nouă amnistie pentru obligaţiile fiscale principale şi accesorii stabilite în astfel de cazuri, dar şi clarificări ale regimului fiscal aplicabil diurnelor.

Autorităţile au mai apelat şi în trecut la amnistierea datoriilor de acest tip, dar, în lipsa unei viziuni unitare şi a armonizării legislaţiei în această materie, problema s-a perpetuat. Unul dintre domeniile cele mai afectate de reîncadrarea indemnizaţiilor în venituri de natură salarială este cel al transportului internaţional.

Care este obiectul amnistiei?

Obiectul amnistiei constă în anularea obligaţiilor stabilite de organele fiscale ca urmare a reîncadrării indemnizaţiilor acordate pentru delegarea/detaşarea angajaţilor sau pentru desfăşurarea activităţii pe teritoriul altei ţări, în venituri de natură salarială, începând cu data de 1 iulie 2015 până la data intrării în vigoare a actualei legi.

Anularea vizează datoriile fiscale neplătite, dar şi pe cele plătite deja, pe care contribuabilii au dreptul să le recupereze, la cerere. Deşi proiectul de lege prevedea iniţial o excepţie potrivit căreia societăţile în cazul cărora deciziile de impunere a unor sume suplimentare de plată au fost validate printr-o hotărâre judecătorească definitivă nu puteau beneficia de amnistie, aceasta a fost eliminată în Camera Deputaţilor.

Termenul de prescripţie a dreptului de a solicita restituirea acestor sume este de cinci ani şi începe să curgă de la data intrării în vigoare a noii legi. Ulterior împlinirii acestui termen, angajatorii nu vor mai putea beneficia de restituirea sumelor respective.

În plus, obiectul amnistiei nu se limitează doar la anularea obligaţiilor deja impuse, ci prevede şi interdicţia pentru autorităţile fiscale de a emite, în viitor, decizii de impunere privind reîncadrarea indemnizaţiilor de delegare/detaşare acordate în perioada cuprinsă între 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a legii.

Cine poate beneficia de această facilitate?

Beneficiari ai acestei facilităţi sunt toţi contribuabilii în sarcina cărora au fost stabilite, prin decizie de impunere, diferenţe de obligaţii fiscale ca urmare a reîncadrării indemnizaţiilor de delegare/detaşare transnaţională în venituri salariale.

Principalele categorii de contribuabili vizaţi de această amnistie sunt transportatorii internaţionali, agenţii de muncă temporară din România, care recrutează persoane şi le pun la dispoziţia altor întreprinderi din Uniunea Europeană şi din state terţe, şi prestatorii de servicii de construcţii, montaj, antrepriză etc., care îşi trimit angajaţii pe diferite şantiere din state membre sau terţe.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button