Planul B informațional: Rusia își schimbă poveștile și nu mai vrea să convingă Occidentul că nu e personajul rău (pentru că, evident, este)
Vladimir Putin a trecut la planul B nu numai pe frontul pe care l-a deschis în Ucraina, ci și pe plan informațional, unde Rusia și-a înlocuit narațiunile și a renunțat să mai convingă Vestul că nu e personajul rău.
În interior, unde Kremlinul a construit un sistem panoptic de putere, poveștile spuse oamenilor sunt din ce în ce mai asemănătoare cu cele ale statelor totalitare.
O trecere în revistă a noilor narative infuzate de Moscova confirmă trendul remarcat de analiști în zilele preliminare agresiunii ruse în Ucraina.
„Ce începem să vedem acum și mă aștept să vedem mai departe este mai mult conținut pe Twitter în limba rusă și mai multe informații despre cum Ucraina comite un genocid și este violentă, în partea de est a țării. Mesajele se întorc așadar către publicul intern.
Putin a înțeles că fereastra pentru negocieri cu Vestul s-a închis în mare măsură și, cum sancțiunile îi vor afecta pe cei din Rusia, trebuie să le explice de ce Rusia poartă acest război. Pentru a face asta, începem să vedem multă informație viralizată despre atacuri ale Ucrainei asupra civililor, pentru a arăta că este un război pe care Rusia trebuie să-l poarte.
Putin nu a convins Europa să acționeze divizat în aceste chestiuni și atunci se întoarce la publicul intern”, spunea expertul în combaterea dezinformării Priyank Mathur, fondatorul și președintele Mythos Labs din Ucraina, într-un interviu acordat Spotmedia.ro din preziua intrării trupelor ruse în Ucraina.
Repoziționarea Rusiei în războiul informațional nu a mai urmărit, așadar, tema clasică a divizării Occidentului. Apar însă trei narațiuni din ce în ce mai prezente pe agenda rusă:
- Neutralitatea. Această narațiune este declinată pe două paliere:
- Neutralitatea Ucrainei. O temă capcană, pe care Kremlinul a împins-o pe agenda publică, forțând așa-zisul acord de pace publicat de Financial Times.
Oficialii Ucrainei au infirmat că ar fi negociat așa-ceva și au spus că acesta este exclusiv planul Moscovei, nu un punct de pe un eventual acord de pace. O acceptare a acestei neutralități, care presupune renunțarea la obiectivul integrării în NATO, ar fi o vulnerabilizare suplimentară a Ucrainei, care i-ar da astfel prilejul lui Putin să se întoarcă întărit.
De ce îi convine Rusiei că a reușit să împingă narativul neutralității Ucrainei?
În primul rând, a încercat – o tactică deja veche a Kremlinului – să slăbească încrederea ucrainenilor în politicienii care conduc țara. Ar fi fost o cedare și o abandonare practic a Donețk și Lugansk, cele două regiuni autointitulate separatiste. O spune Alexandre Khara, specialist în probleme de securitate și afaceri internaționale, născut în Donbas.
„Am citit articolul din Financial Times și nu am fost deloc fericit cu posibilitatea ca autoritățile ucrainene să fi discutat măcar o astfel de înțelegere.
Din fericire, autoritățile ucrainene au spus că acela era planul Rusiei, Rusia împinge narativul rusesc, Ucraina nu a agreat punctele din acel document,